S-politiker om Real Madrid under CL-finalen: ”Fascistsvin vill alltid vara fascistsvin”

Från ”nyheder.tv2.dk”

Den danske folketingsledamoten Peter Hummelgaard förklarar nu att han var full under CL-finalen då han flera gånger twittrade mindre pk-trogna oneliners  som ”en gång fascistsvin, alltid fascistsvin”. Oavsett hur berusad den socialdemokratiske liverpoolsupportern var – har han rätt?

 

Ja. Och nej. Min danske vän och fotbollshistorikern med inriktning på Spanien (med mera) Svend Rybner menar i texten i TV2 att det inte är någon som helst skillnad mellan spanska klubbar efter Francos fall, 1975. Jag tycker han har fel. Mycket fel men vi är överens om att dagens Madridklubb inte består av eller leds av frankister.

 

I och med Florentino Pérez slutade Madrids supportrar med att alltid välja presidenter med ett förflutet som frankistledare. Lorenzo Saenz (eller var det Ramón Calderón?) var ledare för frankisternas ungdomsorganisation i Madrid in på 80-talet, alltså mer än fem år efter Francos död och på den tiden frankister var lika populära i det demokratiska Spanien som IS är i dagens Västeuropa. Naturligtvis skulle en predidentkandidat med sådan barlast aldrig bli vald i en annan klubb än just Real Madrid. Och även alla de tidigare presidenterna efter Francos fall hade haft en lång och viktig karriär i Francos ungdomsförbund eller uppburit viktiga politiska poster i det frankistiska Spanien.

 

Skulle man fråga 100 spanska fotbollssupportrar ifall Madrid särbehandlats och på olika sätt gynnats av makten ( förbundet, staten, högerpolitikerna i PP o s v) under de drygt 40 år som gott sedan Francos död skulle nog 98 eller 99 säga ”claro que si”.

 

Det är i ljuset av detta vi ska se Real Madrids moderna historia men inte utifrån vad som utspelade sig på skärmen i lördagskväll.

 


About this entry