Förbjud golf (eller tvinga åtminstone miljöförstörande idrottsimitationer att konvertera till konstgräs)

Skärmavbild 2018-05-28 kl. 13.40.49”Enbart i USA finns över 16 miljoner hektar gräsmattor och för att hålla dessa klippta används över 2 miljarder liter bensin enbart till gräsklippare. Dessutom vattnas de med över 30 miljarder liter vatten årligen och det används tio gånger så mycket gödningsmedel i gräsmattor än i jordbruket. Inte nog med det. Gräsmattorna i USA dränks årligen av över 30 miljoner liter bekämpningsmedel”, skriver Natursidan.

 

Enligt amerikanska forskare har dessa golfbanor och miljoner privata gräsmattor som (här i min något överdrivna tolkning) klipps av feta amerikanska gubbar på stora bensindrivna gräsklippartraktorer (när de inte grillar rött amerikansk kött från ihjälplågad nötkreatur eller står stilla i bilköer i sina stora feta fossildrivna amerikanska fordon eller dricker amerikansk läsk framför deras amerikanska TV.…) ungefär samma biologiska mångfald som betong. Gräsmattorna alltså. Inte gubbarna, inte än. Även detta, huvudsakligen, enligt ”natursidan.se”.

 

När det nu ställs krav på alla i samhället, när alla institutioner och producenter ska ta sitt ansvar för miljön, varför låter vi golfarna slippa undan? Rimligtvis kan man begära att golfsporten i Sverige blir grön ”på sanning” och helt miljöneutral. Det går ju lika bra med konstgräs, förmodligen bättre och så slits banorna inte alls lika mycket. Det skulle dessutom bli helt dufffritt och perfekta greener som inte behöver skötas. Det vill säga enbart fördelar för spelarna själva men naturligtvis färre bortförklaringar för de kvalitativt handikappade. Dessutom skulle banunderhållet bli så billigt det inte exkluderade nån över huvud taget men då hade nog golf, för många, tappat sin riktiga charm och förlorat förklädnaden av ”pastoralelitistisk tipspromenad med patetiskt exklusiva innebandyklubbor i trä eller metall”.

 

Samtidigt borde man se till att spelarna inte längre körde sina bensinslukande bilar ut till de avlägset liggande banorna utan kom i el-bilar eller cyklades. Kan de köra dessa fåniga elbilr på banorna borde de dessutom tvingas göra det även utanför, en så kallad ”ban-off”. Så ställ krav på golfarna, tvinga dem att genomföra den stora miljösvingen!

Ps Det är lätt absurt när RF vägrar klassa e-sport som idrott men hävdar att köra bil plus att svinga bålen och armarna cirka 70-80 gånger under tre, fyra timmar är en idrott. Det är dags att reformera idrottsbegreppet eller dra in miljardbidragen till miljöförstörande idrottsimitationer som lever kvar i 1800-talet.

 

 

 

 

 

 

 


About this entry