Dum – eller endast dåligt fotbollsomdöme?

Vissa saker är utom diskussion. Det tyder enbart på ett lågt IQ.

 

Som att sträcka fram foten och försöka sparka undan bollen när målvakten ska sparka undan boll är väldigt korkat. Han hade sett CL-finalen och trodde verkligen man fick göra så här. Man lär sig det på knattenivå, att inte göra så. Ifall man tror man upptäckt en lucka i fotbollsreglerna efter typ 15 års spel – varför inte fråga nån annan först?

 

Som att åka vattenscooter med en kompis långt ut i Öresund, kantra, hamna i ett vattnen som är 13-14 grader, ligga där i 20 minuter och inte ha flytvästar (enligt Kvp). Hur nära var det egentligen att de drunknade?

 

Mot Dalkurd, laget som släppt in 8 mål på de senaste två matcherna gör Carlos Strandberg ett vackert mål men borde gjort så många fler. Det är inte att han missar avsluten som jag är ute efter – det kan alla göra, inte heller att han är på rätt plats så han får chanserna för det är en form av kunskap, känsla och kombination av mål- och spelsinne som är viktigt. Han ska hålla ned bredsidan i första, och sätta språngnicken i mål. Han ska sätta chansen efter 2 minuter men ibland missar man, inte mer med det.

 

Nej, varför Carlos Strandberg ibland uppträder på planen på ett sätt som jag inte kan kalla annat än korkat beror på andra saker.

 

Som att ta avslut i fel lägen, som att inte vara tillräckligt ödmjuk inför lagkamrater när man löper fel, är i vägen, står offside eller inte förstår att man ska passa istället för att gå på eget avslut. Som att alltid starta sin del av pressen två sekunder senare än lagkamraterna.

 

Ibland blir det rent absurt – som att försöka skjuta på halvvolley några meter från hörnflaggan. Som att i en intervju efter en sådan här match kunna säga något mer än att ”man måste sätta chanserna och vi vår jobba vidare”.

 

Man måste inte vara ”kärnfysiker” för att spela på topp i Malmö FF. Men ifall man nu inte har till exempel Jeremejeffs eller Rosenbergs spelintelligens måste man vara ödmjuk i förhållande till denna närmast artificiella kunskap som väl är erfarenhet på plan plus förmågan att omvandla den till lärdom.

 

Jag tycker inte Carlos Strandberg besitter den och att det finns väldigt lite som talar för att han ens har förstått vikten av det. Han väljer nästan ständigt fel alternativ och det är alldeles för många gånger eget avslut eller egna dribblingar när han ska släppa bollen.

 

Egentligen borde han inte varit i Malmö nu, han borde varit på min gamla hemmaplan, Örebäcksvallen i Båstad. Ifall någon av alla de mediokra svenska forwards som är där hade haft Carlos kropp hade se varit gjutna startspelare mot Sydkorea. När han kom till MFF var jag lycklig för jag hade sett en hårt arbetande, oerhört stark och explosiv forward med målsinne – redan när han var tonåring. Sedan har han valt dåliga agenter som blivit rika på honom utan att han utvecklats som fotbollsspelare på två, tre säsonger. Han har helt enkelt blivit grovt utnyttjad, en form av trafficking med fotbollsungdomar. Jag har haft tålamod med honom i nästan ett helt allsvenskt fotbollsår nu och jag tycker fortfarande att det är väldigt många fundamentala fel han begår. Han är symbolen för en himmelsblå vårsäsong som gått så oerhört fel. Frågan är hur lång tid det tar innan han lämnar den pubertala nivån av fotbollsintelligens eller om han har förmåga att göra det över huvud taget?

 

 

 


About this entry