På väg till VM…

Från SDS 29-05-18.

Sydsvenskan kom på besök när vi laddade för VM i Fredricks Maryland, i augusti. Det är inte direkt Båstad och Örebäcksvallen men roligt att det uppmärksammas. Finns ett par fyra, fem bra stories här förutom VM men det tar vi en annan gång. Tack till Höllviken CK som lät oss vara med när den skånska cykeleliten samlades.

 

Roligt att köra på bana, Sturup Raceway är lite annorlunda, speciellt när det blåser 12-13 sekundmeter i banans längdriktning. På höghjuling har du inte så mycket hjälp av att ligga rulle och för mig som sitter högre än alla andra är luftmotståndet ungefär det samma, hur mycket jag än försöker fälla mig. Dessutom sitter jag så nära framhjulet att i fall jag fäller mig som på en vanlig landsvägscykel hamnar tyngdpunkten så nära mitten att det är risk för att jag får framåtrotation och faller framför cykeln…  …gjorde det första gången, vill helst undvika det igen…

 

Det var jobbigt att maxa och i Maryland kör man lopp om 20 och 30 minuter. Det orkade jag inte alls på Sturup för det är väldigt mycket mer tröttsamt att köra höghjuling än landsväg och vanlig racer. Dessutom hade jag touring-vevarmar, det vill säga längre än de vi kör på i VM och den korta banan inne i centrala Fredricks. Att hålla en kadens på 120 per minut orkar man inte i 20 minuter, inte ens i tio… för närvarande. Det gjorde dock den amerikan som satte världsrekordet för entimmeskörning på höghjulingar med nästan 36 kilometer. Det är ett långlivat världsrekord… sattes 1886…

 

 

 

 


About this entry