En guldvärvning

OK, det hade varit roligare med Iniesta men AC är bättre. För MFF, sommaren 2018.

 

Vårsäsongens fem största brister/behov:

 

  1. En bra tvåvägsspelare när Bachirous är skadad.
  2. Bristen på attityd och en ledare på plan. Jo Lewicki har försökt men hans auktoritet räcker inte till.
  3. Målskyttet. Strandberg har svikit grovt.
  4. Alla förlorade närkamper. Återigen förlorad attityd och fel spelare.
  5. Vänsterförsvaret. Safari och Brorsson håller inte tillräckligt hög klass.

 

En del kunde Malmö inte förutse – som Bachirous skada även om man säkert förvärrat den genom att chansa och spela honom. Att Rasmus Bengtsson inte är att lita på efter att ha spelat på sprutor hösten 2016 borde förstås MFF räknat med. 19-årige Svanberg som innermittfältare och Brorsson som ersättare till Rasmus var chansningar och experiment dömda att misslyckas. Hur många 19-åringar spelar innermittfältare på elitnivå? Strandberg är Strandberg – förhoppningsvis gör han minst ett mål per match de resterande 18 matcherna. Vänsterförsvarets brister borde självfallet också ha korrigerats men MFF:s inavel och rädslan för/bristen på självkritik har möjliggjort fiaskot. För 15 pinnar på 12 matcher är ett fiasko. I princip har MFF endast spelat som man kan förvänta sig mot Elfsborg och Hammarby borta. Godkänt mot Djurgården hemma men resten är mer eller mindre underkända insatser.

 

På nästan alla dessa fem punkter bidrar AC till en förbättring. I vissa fall liten, i andra mycket stor och omedelbar – som attityd och karaktär på planen. Att han redan spelat med nästan alla nygamla lagkamrater (och inte behöver ettårig inskolning som Bonke och Carlos) är ett jätteplus.  Jag kan inte komma på en enda spelare som hade varit bättre i MFF, här och nu. Fast räknar inte med så många mål och fullt så många djupledslöpningar ända in i straffområdet som förra säsongen.

 

Om Bachirou och AC kan spela ser jag AC som den mest defensive av dem eftersom Bachirous främsta egenskap är teknik med bollen, tempo och passningsspelet med AC i högre grad är en närkampsspelare. Jag ser inte det som något problem med två så pass lika spelare bredvid varandra. Eftersom MFF kommer ha så mycket offensivt bollinnehav kommer båda få så mycket boll de någonsin behöver. Och komplementspelare på kanterna som Rieks och Svanberg vet att de kommer få bollen när de gjort sig förtjänta av det. Strandberg kommer få fler bra bollar och göra fler mål. Rosenberg får åter spela på topp och Lewicki kan hoppa in och spela bredvid Nielsen när Rasmus är borta. Låna gärna ut Brorsson till TFF.

 

AC, och Bachirou, är dubbelt värdefulla för de är spelartyper som det finns väldigt många av i Europa och som därför lätt misslyckas på kontinenten även om de är outstanding i allsvenskan.  De måste hamna i rätt klubb, med rätt tränare för att lyckas. Det är också tur att svenska tränare är så pass dåliga att de inte tränar utländska klubbar och köper allsvenska spelare. Jag håller inte det för uteslutet att Graham Potter kanske om allt löser sig med hans spelidé försöker värva någon av MFF:s innermittfältare till vintern. Det var sådana här saker som gjorde att AC:s chansning att spela i Belgien för att komma med i VM misslyckades. Tror att ifall dominerat lika eftertrycklig under våren som han gjorde i höstas hade kommit med till Ryssland. Men det är historia nu.

 

Tyvärr tror jag inte det här påverkar en tidig exit ur Europa/CL men allsvenskan – allsvenskan har MFF stor chans att ta hem. Guldet stannar  himma eller flyr till Solna.

 

 

 

 


About this entry