Zlatan gräver guld i USA

Tomt, öde och med akut torgskräcksvarning. Det bara inte förefaller vara en ”no-go-zone”, det svenska herrfotbollslandslagets motståndares straffområden ligger verkligen helt folktomma oavsett färg på kläderna. Det kommer knappast bli bättre, speciellt som Janne Andersson bestämt sig för att till varje pris låta Ola och Marcus tappa sina överflödskilon på topp.

 

Medan Janne Anderssons forwards lär bli mållösa i Semi-Sibirien gräver Zlatan guld i USA. I natt två ”nickmål” som inte var alltför komplicerade. Men Zlatan glänser även i det övriga spelet. Snabb i fötterna med tanke på ålder och skostorlek. Bollsinnet är lika bra nu som för fem år sedan och motståndarnas rädsla och ångest för ”Lejonet/Elden” e t c större än någonsin.

 

För MLS har brister. Real Salt Lake ligger före Galaxy men har släppt in flest mål i ligan. Bland annat beroende på den lille lönnfete och fege målvakten ”Nick” Rimando. Låter kanske taskigt att dissa en målvakt så men det är faktiskt sant.

 

Har tidigare skrivit om den anmärkningsvärt låga standarden på målvakter i MLS och Nick är ett perfekt exempel. Ifall han vägt 10 kg mindre eller omvandlat 5 kg bukfett till muskler hade han varit en bättre målvakt och varit mindre landbaserad. I fall han kunnat hoppa högre hade han inte varit så rädd för Zlatan och följaktligen inte släppt in ledningsmålet i natt.

 

Nick går ut på en hög lyra mot bortre stolpen. Han tror Zlatan ska gå upp i en luftduell så han bestämmer sig för att inte i första hand boxa bort bollen utan istället gå in med kroppen. Vanligtvis kommer boxandet först och du lägger hela kroppen bakom så du kan boxa långt. Dessutom vinner du garanterat alla luftdueller när du med kraft boxar bort bollen, om inte annat så på knock out.

 

Nick däremot hoppar upp med sidan, tror han ska bli tacklad, och lyckas sedan bara boxa bollen 4-5 meter rakt upp i luften. Likt en basketspelare som är så rädd att blockas att hans layup blir en airball.

 

Returen nickar Zlatan, jämfota och enkelt, i tomt mål medan Nick slänger sig efteråt och försöker få det till att han blivit armbågad. Ganska pinsamt Nick…

 

Det andra målet var lite tvärtom. En aningslös mittback låter Zlatan gå in i ryggen och flyttas tillräckligt för att Zlatan ska skarva bollen i mål – utan chans för Nick.

 

Knappt halva serien är nu spelad, Galaxy ligger nära playoff-strecket och borde ha 55-60 procents chans att nå dit. En rejäl förbättring jämfört med förra säsongen då de var ligans sämsta lag. Sveriges i särklass bäste forward, oavsett tillfälligt artistnamn han använder, glänser i LA Galaxy!


About this entry