Janne Anderssons bisarra belöningssystem

Med en given guldkandidat till titeln ”Mest meningslösa förhandstext” toppar DN sina sportsidor med i dag. Cirka 2500 tecken om svenska VM-truppens ålder. Sebb Larsson avslöjar redan i ingressen för DN-läsarna att: ”Nu är man en av de som varit med längst”.  DN orkar varken jämföra med andra länder eller ta fram några intressanta siffror – som lägstaålder och ålder på startspelarna.

 

Istället kommer DN fram till den ”sensationella” slutsatsen att de svenska trupperna blir äldre och äldre. Som om det inte vore självklart eftersom förr i tiden lade de flesta spelarna skorna på hyllan när de var 30-32 år. Sveriges mest prestigefyllda tidning kommer fram till 27.7 år på svenska truppen. Sportbladet har i sin bibel ett XY-diagram över alla länders ålder och längd.

 

Räknar vi troliga svenska startspelare blir det däremot mindre ointressant – jag kommer fram till 29,4 år. Spanien lär troligtvis snudda på 30-strecket och Egypten ligger över 30 med 45-årige El-Hadary i målet. Däremot är deras trupp yngre än Sveriges beroende på att Sverige inte har med några unga spelare över huvud taget. Vilket jag tycker är det kanske mest intressanta bland alla de här siffrorna eftersom seniorspelare debuterar tidigare nu än förr och är mycket bättre tränade när de är 19-20 år än man var till exempel 1994 då 18 åringar fortfarande var juniorer. Nu kryllar det av dem i allsvenskan, de flesta U23-landskampsspelare tillhör utländska klubbar och många hemvändare är inte mer än 20-21 år. Betyder deras tidiga utveckling, och träning i utländska akademier, bänknötande i utlandet, att de försenas i övergången till att bli etablerade seniorspelare? Betyder pengar och giriga agenter så mycket att de hellre sitter på en välavlönad bänk än utvecklas som fotbollsspelare? Är det blott Sverige som dessa omogna blåbär har?

 

Ett land som så ofta berömmer sig för att ha utvecklat ungdomsfotbollen det senaste decenniet, ett land som tagit U23-guld i EM 2015, brons i U-17 VM och nu senaste spelade U-19 EM i England – varför är det landets yngste truppdeltagare i VM Emil Krafth som fyller 24 år och alltså är född den 2 augusti 1994? Om det är så att girigheten är större än viljan att bli bättre – varför drabbar det enbart svenska talanger?

 

I princip alla länder har minst en spelare född 1997 i truppen. Undantag är Mexiko som har blott 1995-or och Tyskland som å andra sidan har tre födda 1995 och tre födda 1996. Visst är det så att Janne Andersson föredrar äldre spelare som tillhör en utländsk klubb (begreppet ”spelar i utländsk klubb” känns lite fel i det här sammanhanget) framför allsvenskan. Och äldre framför yngre. Det bästa exemplet är att landets kommande stormålvakt Pontus Dahlberg lämnas hemma till förmån för en 28-årig, kronisk bänknötare som stått i två ligamatcher de senaste tre säsongerna. Kommer aldrig riktigt förstå varför Janne Andersson gjorde så här. Den enda rimliga förklaringen är att Janne tyckte det var viktigaste att belöna de som varit med i kvaltrupperna istället för att se till det bästa för svensk herrfotbolls framtid.

 

 

 

 

 


About this entry