Tränarna och experterna som inte förstår sig på målvakter

Johan Cruyff bestämde sig efter CL-finalen 1994 att hans fantastiske 32-årige målvakt Andoni Zubizaretta var alltför gammal. Cruyff är en av dessa många fantastiska fotbollstränare och experter som inte alls förstod sig på målvakter. ”Zubi” fick ytterligare fyra framgångsrika säsonger i Valencia och spanska landslaget medan Cruyff tänkte satsa på sin relativt värdelöse andremålvakt (Sergio Busquets pappa) och hans egen dotters man Angoy (som jag på fullt allvar tyckte jag var bättre än, på den tiden medan Busquets var inte bland Spanien 20:e bästa målvakter och laget vann inte ett skit tills Cruyff fick sparken huvudsakligen beroende på en usel målvakt).

Cruyff blev, för att ge konkurreras åt Busquets, efter mångt och mycket övertalad att värva en annan målvakt – en av spanska ligans två, tre bästa målvakter, den grymt smidige, modige och reaktionssnabbe men lite ojämne Julen Lopetegui. Han hade på alldeles egen hand hållit Logroñes kvar i högsta serien i flera säsonger. Cruyff gillade honom inte, vid första miss bänkades han och han fick en sista chans mot Atletico, i en minnesvärd cupmatch på Camp nou. Bortalaget vann 5-4 efter att Julen blandat fatala missar med makalösa parader. Hans psyke klarade inte av nervspänningen och det blev hans sista match i Barça. Han lyckades heller aldrig nå tillbaka till den nivå han konstant spelat på i Logroñes utan satt på bänken i Rayo när han inte var skadad. Det var ett djupt tragiskt målvaktsöde som på den tiden berörde mig djupt. Nu är Julen förbundskapten med världens bäste målvakt men det ska bli oerhört intressant att se vad som händer med hans nye klubbkeeper, Kevlor Navas. Denne är i mitt tycke en medioker målvakt för en klubb som Madrid – jag tror han åker direkt efter VM (även om han och Julen är samma typ av lite kortare linje- och duellmålvakt) men frågan är vem som blir ny keeper i Merengues?

 

Det finns många andra som är dåliga på att bedöma målvakter – Arsene Wenger är en av dem, JürgenKlopp en annan men kanske allra sämst av samtliga i EPL:s historia: hur många fler titlar hade inte Alex Ferguson vunnit ifall han förstått vad en bra målvakt är? Med andra ord är Janne Andersson (katastrof att rata Pontus Dahlberg) och Radiosportens Richard Henrikssoni gott sällskap. Min i övrigt stora beundran för Richard har detta feta undantag – han förstår sig inte på målvakter. Han förstår helt enkelt inte vad som är avgörande för en bra målvakt, kan inte tolka svårighetsgraden på enskilda räddningar förstår inte vad som är rätt och fel, skillnaden mellan en bra räddning och en tursam räddning och varför.

När Richard på Radiosportens rankade Herrallsvenskans fem bästa målvakter blev det så här:

5) Johan Dahlin, Malmö FF
4) Peter Abrahamsson, Häcken
3) Andreas Isaksson, Djurgården
2) Pontus Dahlberg, IFK Göteborg
1) Johan Wiland, Hammarby

Det är inte så tokigt men Peter Abrahamsson har faktiskt inte här att göra, lika lite som han borde fått vara med i Vinterlandslaget. Häckens skrala vårsäsong med ganska många insläppta mål som han borde räddat stärker min uppfattning. Men Peter var med i januari och då tror Rickard att Peter är bland de bästa.

Kevin Stuhr Ellegaard i Elfsborg har i flera år varit bäst i allsvenskan och bör vara med här, fast kanske först på femteplatsen för han börjar visa små tecken på den anmärkningsvärda åldern, 35. Sedan tycker jag nog att Pontus utmanar om förstaplatsen och att Norrköpings Isak Pettersson är inte långt efter Kevin, eller Dahlin. 

 

Nu är det dags för en ny målvaktsranking av Richard och återigen vill jag påstå att han tar ut namn, inte målvakter efter deras egentliga kunnande. Richard har helt enkelt inte koll!

Återkommer med listan på Richards fem bästa VM-målvakter (som innehåller Navas namn) och min egen tiobästa-ranking som innehåller några överraskande sista utposter.


About this entry