VM-ranking plus vinnare och Sveriges resultat

Vill du gå direkt till resultaten och inte njuta av de geniala kortanalyserna så scrolla för fan ned.

 

Tack vare de så kallade ”målsnittsnationerna”  vars enda berättigande är att höja ett i övrigt oanständigt lågt målsnitt (och bekräfta FIFA:s vinnande korruptionskoncept) blir snittet hyfsat men från åttondelen är det grisfotboll som gäller.Det blir också det bestående minnet: alla spelar på snabba omställningar, ingen vill ha bollen mer än Neymar och få matcher kommer avgöras efter 90 minuter. Tråkigt, målchansfattigt och destruktivt.

 

1. Tyskland – Taktiskt överlägsna. Stort frågetecken för målgörandet. Müller med 13 mål de senaste två Bundesligasäsongerna kan bli skyttekung bara för att Tyskland gör många mål. Men kommer de målen i rätt matcher? I EM har det inte gjort det under Lööw och jag tror på ett målfattigt, defensivt VM. Det öppnar för lag som inte ser bollinnehav som sin livsuppgift.

 

2. Brasilien – För första gången nånsin i VM-Universums historia är inte målvakterna frågetecknet utan allra största pluset. Bästa spelarna, enda svagheten är Neymar vars divaliteter dödar varje ansats till lagmoral. Kan de spela så cyniskt som krävs för att vinna, kan de övervinna både motståndarna och Neymar-effekten?

 

3. Frankrike – Usel förbundskapten. EM var en katastrof. Ser ingen förändring – tur att de möter Australien i första omgången. Mot Peru eller Danmark hade de tappat poäng.

 

4. Belgien – Tillräckligt bra spelare för att vinna allt. Har nu även VM-erfarenhet och större motivation än motståndarna. Har bra lottning fram till kvarten då de kan slå Brasilien. Inte minst för att underskattade Roberto Martinez är en av världens allra bästa cupcoacher.

 

 1. England – Ett av de allra bästa lagen förra VM. Med drivna förbundskaptener är en semi ingen omöjlighet men England satsar alltid på managertyper istället för tränare som förbundskaptener. Saknar bra målvakter. Gillar deras mittfält. Engelskt anemiska.

 

 1. Spanien – Deras största tillgång var förbundskaptenen. Spelarna är ett gäng trötta, gamlingar utan bra forwards. Ps Svårt att tro att Julen som tränare i Real Madrid vill ha Neymar i sitt lag men han har kanske inget val.

 

 1. Argentina – Offensivt är de bäst av alla men de har ett försvar som inte är bättre än Sveriges. Otamendi är världens mest överskattade försvarare.

 

 1. Kroatien – När pusselbitarna så där vart 15:e år sitter är Kroatien en finalkandidat. Borde ha vunnit EM ett par gånger. Kroatien är ett TV-spel i mästerskap – det är liksom aldrig på riktigt allvar. De satsar allt, dör, återuppstår, tänker vinna allt, förlorar, dör, återuppstår intakt… Teatrala!

 

 1. Portugal – De gör exakt det som Kroatien så sällan förmår. Är i brantaste nedförsbacken.

 

 1. Serbien – Min överraskning. Har spelare för att gå långt, borde vara motiverade men gamla juggelags strukturer och lagmoral brukar inte vara det på plussidan.

 

 1. Schweiz – Bra spelare, bra tränare, mycket erfarenhet. Kvartsfinal är rimlig målsättning men det kan bli mer.

 

 1. Danmark – Väldigt mycket bättre än Sverige men det är även Peru. En av de sämsta förbundskaptenerna ligger Danmark i fatet.

 

 1. Peru – Har allt det Danmark saknar, och vice versa. Naiva men ett riktigt lag. Expressen rankar dem på samma plats som Costa Rica och Australien…

 

 1. Polen – Ett mindre begåvat Schweiz. Ryker i åttondelen.

 

 1. Uruguay – Ser inte potentialen i annat än att de vinner Foul play ligan i gula och röda kort. Av tradition.

 

 1. Island – Svår grupp, kan inte överraska längre men är inte Kroatien sugna i år heller och Frankrike haltar så kan de nå kvarten.

 

 1. Ryssland – Hemmalag gör aldrig helt bort sig. Enda chansen är ”dåliga” domare vilket inte skulle överraska mig en enda rubel. Fast Saudi bör de slå utan domarassistans.

 

 1. Mexiko – Större individuellt kunnande än Sverige men frågor vad gäller struktur.

 

19.Colombia – Högt rankade men rätt dåliga och mätta stjärnor. Superflax i lottningen kan rädda ansiktet men klara Colombia att ens ställa ut skorna?

 

20 .Nigeria – Talangen finns där men afrikanska lag får dessvärre sällan ihop alla delarna.

 

 1. Sverige – Sämsta spelarna någonsin. Målskyttet är dåligt men försvaret mot omställningar ännu sämre. Kommer förmodligen följa allmänna VM-trenden med fegt, avaktande och defensivt spel. På svenska kommer målsnitt i fortsättningen kallas målsnutt och innebär en kort målchans återgiven på youtube och bejublad i SVT:s hysteriskt nationalromantiska sammandrag. Toivonen och Berg ( och Forsbergs frisparkar på 17.e raden) kommer dominera målsnuttssändningarna.

 

22. Senegal – Se Nigeria.

 

23. Sydkorea – Hade alla lag haft Sydkoreas lagtänk och inställning hade VM varit grymt underhållande. Och fullt av utvisningar. Saknar talang. Öppningsmatchen skriker 0-0.

 

24. Egypten – Älskar att de har en 45-åring i mål. Kärlek. Ett par stjärnor men tror inte på dem som lag ö h t, tyvärr. Men de spelar i näst enklaste grupppen…

 

25.Marocko – Kan se potential här. Inte omöjligt att de i derbyrna mot grannländerna tar poäng, speciellt mot Portugal, speciellt ifall inte portugiserna är i psykisk lagbalans efter första omgången. Vad det innebär? Se Portugal i förra VM, då saknade de helt balans.

 

 1. Japan – Sydkorea med bättre touch men sämre struktur.

 

27. Tunisien – Hur fa n kan de vara rankade 14 i välden. I bästa fall ett semieuropeiskt Sydkorea fast snarare ett Iran.

 

28. Iran – Unnar verkligen det iranska folket en fotbollsframgång. Svårt se potentialen och allt strul före VM gör det ite lättare.

 

 1. Australien – Ett av flera bevis på att VM är alltför stort. Gratisbiljett.

 

30.Saudiarabien – Beklagar. Jag har fördomar mot deras fotbollskunnande. Kan överraska en halvlek eller så men seriöst?

 

31.Costa Rica – Navas kan rädda dem från totalt fiasko men svårt att se dem ens vara i närheten av poäng.

 

32.Panama – Det bästa beviset på FIFA.s korruption.

 

Slutsats: Kvalinsatser spelar absolut ingen roll. Ögonblicket är allt. Ser i Berlin Belgien bli världsmästare mot…   …de måste slå ut Tyskland eller Brasilien redan i kvarten.  Så det blir det lag de inte möter i kvarten som de möter i finalen.

 

Ett anemiskt Sverige ryker ut efter 0-0, 0-2 och högst oavgjort mot Mexiko. Janne Andersson får stanna ifall förbundet inte har råd att sparka honom eller mer troligt – tycker att de sammanlagda fem, sex avsluten på mål i tre matcher pekar på en bra offensiv trend – jämfört med under Hamréns regim.

 


About this entry