Nya spelskandaler

Oavsett vad vi ska kalla dessa ”riggade” resultat och oavsett vad du tycker – visst är det konstigt att ohotad nicka in ett självmål med en övertidsminut kvar? Killen står ju där för att han är lång och bra på att nicka – och så gör han det här. På en boll och en bollbana som han kan följa i 20 meter. Det är, vill jag påstå,  fullkomligt omöjligt att göra självmål på den bollen.

 

Varför tar ingen av experterna i TV och media upp det här? Jo, av rädsla för att göra Aziz än mer ledsen. Att strö salt i tiotals miljoner marockaners sår. Och indirekt frånerkänna de oerhört stolta 100 miljoner iranierna deras tre poäng.  Bäst att vända andra kinden till, tycker media.

 

De Gea har säkert släppt in fem, tio sådana här skott som i går men omständigheterna i det marockanska fallet är alltför galna och surrealistiska för att inte granskas.

 

Utgångspunkten när det gäller att undersöka riggade matcher borde vara den samma som när domarna bedömer förseelser – det är inte den eventuella uppsåten som ska tolkas utan konsekvensen som ska vara vägledande för eventuellt straff (frispark, varning, utvisning).

 

Den marockanske spelaren, en 188 cm lång nickspecialist, satte ohotad bollen i mål med en övertidsminut kvar. Vanligtvis betyder det att det förekommer onormalt högt spel på 1-0 eller Iransk vinst. Jag vet inte vad de här killen i St Pauli i botten av Zweiste Bundesliga tjänar men han är 31 år gammal och ville kanske säkra pensionen. För det målet fick han, eventuellt, väldigt många miljoner för. Så kolla upp Aziz BouhaddouzA noggrant, hans personliga liv, konton, ekonomiska standard och kolla naturligtvis även onormala speltendenser. Inte svårare än så.

 

Kommer det att göras? Nej. FIFA och Rysslands ambition att ha ett fläckfritt VM-fasad utan några skandaler är mycket större än ett självmål och en riggad match mot ett i det här sammanhanget ”icke-land” som Iran.


About this entry