VM:s bästa målvakter

Jan Oblak är inte här. Annars är i princip alla världens bästa målvakter samlade i Ryssland. De flesta av dem kommer stanna länge – kan t o m bli en VM-final där två av i mitt tycke världens fem bästa målvakter sitter på bänken.

 

Vilka det är? Låt oss börja med inspirationskällan, den annars så kloke Richard Henriksson på Radiosporten som rankade VM:s målvakter. Tyckte han hade fel, har aldrig tyckt Kevlor Navas är en riktigt bra målvakt även om han blivit bättre under åren i Madrid. Han är en duktig, men begränsad linjemålvakt med bra reflexer. Han har varit en ”quick fix” i flera säsongen nu. Tror aldrig han blir kvar när en av världens få tränare med målvaktsbakgrund tar över jobbet i Madrid.

Så här tyckte Richard:

  1. Keylor Navas (Costa Rica)

    4. Thibaut Courtois (Belgien)

    3. Manuel Neuer (Tyskland)

    2. Alisson Becker (Brasilien)

    1. David De Gea (Spanien)

Kevlor Navas tillhör inte i min egen ranking världens 10 bästa målvakter. Däremot står han i världens kanske bästa klubblag, i huvudsak för att Man United för 20 månader sedan förhalade De Geas redan klara övergång. Sedan fann jag en helt ny svensk målvaktssajt MÅLVAKTSKANALEN som bett sina tio målvaktsbloggare bland annat ranka VM-målvakterna. I fall man plockar bort en tjej som bara tagit med listan för VM 2014:s mest spektakulära målvakter var det bara en av de nio målvakterna som hade med Navas och det var landslagsmålvakten i futsal vilket är ganska logiskt. Nu när han verkar på väg från Madrid kanske man ska tipsa honom om en futsalkarriär?

Hur man kan ha Alisson som tvåa men inte med Ederson över huvud taget är för mig närmat ofattbart. Man City-målvakten är väl så bra men inte lika hypad och behöver inte lika ofta göra spektakulära räddningar som en Romamålvakt. Ederson stod märkligt inte en enda minut i kvalet trots att Brasilien spelade meningslösa matcher men det betyder inte att han är sämre, bara att en eller flera gubbar i Brasilien tycker det.

Neuer har varit bäst men frågan är var han är formmässigt efter så många månaders bortovaro? Kanske får Ter Stegen stå? Courtois har (liksom Lloris) dissats i engelsk och svensk press men de älskar att dissa utländska målvakter vilket är en märklig och lite reaktionär attityd. Sedan skriver svenska journalister samma sak men det betyder inte att de tappat eller blivit sämre. Hugo Lloris bör vara med här uppe, alldeles under topp 5. Kasper Schmeichel känns lite bättre i luften än Lloris.

Rui Patrico som gjorde det så bra för Portugal i EM. Reservmålvakten i Juve, Szczesny – men vet inte var han står formmässigt. Troligtvis får Fabianski stå men han har verkligen inte varit bra i EPL – vilket säger mycket om Kristoffer Nordfeldts ställning och framtid. För mig är det fullständigt obegripligt varför han och inte landets största målvaktslöfte på många, många år inte är tredjemålvakt i Sveriges VM-trupp. Kroatiens Subasic som spelar i Monaco bör nämnas här. Har endast sett honom i nån enstaka match i år men minnet från CL tidigare år och någon enstaka Ligue 1-match kvalificerar honom. Även Schweiz har tre jämnstarka målvakter som minst håller Navasklass fast i sämre klubbar och därför inte blir lika hypade i svensk media. Glömt någon? Ochoa i Mexiko kanske blixtrar till igen, Muslera i Uruguay har varit sisådär i Lazio och Gala men är nog nära listan, åtminstone när det är VM.

Vid varje VM kommer en ganska okänd målvakt att göra någon enstaka fantommatch i början av turneringen om därför haussas som gigant. Ibland håller de hela turneringen och dyker ett halvår senare upp på en reservfilt i någon bra europeisk liga. Mohamed El Shenawy var fantastiskt bra chanslös på målet men vem är han? Han är så okänd att han varken är med i Egyptens trupp i Sportbladet, Expressen eller The Guardian.

Robin Olsen kan vara en av de som får sitt genombrott här med tanke på att han kommer få mycket att göra. Både i inläggsspelet och i duellspelet då Sverige pinsamma defensiva omställningar skapar många frilägen. Minns fortfarande hans första träning med MFF i kombihallen, en lång, gänglig lite försynt kille som stått i IFK Klagshamn lite väl länge men var välväxt och hade bra attityd. Robin har grym räckvidd, är mycket smidig för sin längd och är en enastående duellmålvakt. I det här sammanhanget medelmåttig i passningsspelet. Är han bra i VM och inte misslyckas med fötterna så spelar han i en mycket större klubb till hösten.

 

Min ranking:

1.   De Gea

2.  Ederson

3. Ter Stegen

4. Alisson

5. Neuer

6. Schmeichel

7. Lloris

8. Rui Patrico

9. Subasic

10. Robin Olsen

Kommentarer på det?

 

 

 


About this entry