Tio rättfärdiga svenska utespelare?

Det vilar lite ”Sodom och Gomorra-vibbar” över Midsommardagen 2018. Den isländska vulkanens andraomgångslava var visserligen av harmlös kvalité men eftersom halva svenska startelvan (och halva den manliga befolkningen) redan är att betrakta som stenstoder i en internationell VM-kontext spelar det ingen roll – vår huvudvärk orsakas av ett gäng revanschstinna goter av ganska bibliska proportioner. Vi borde inte vända oss om, vi borde blunda, vi borde denna lördag inte vara Lots hustru men är det likväl.

 

Å andra sidan är ”Grupp F” betydligt mer intrikat än en gammal vandringshistoria om vrede och två kommundelar vars invånare inte accepterar flyktingar och asylsökande på deras jord.

 

De relativa tyska fotbollsgudarnas ära och heder är på spel i kväll klockan 20 även om ödet inte är inom världsmästarnas räckhåll för närvarande. Om det blir knödelkalas eller kaos bestäms i Mexikos båda matcher. Själv räknar de kallt med att blixtkrossa Sverige och Sydkorea men inte med mer än att det gynnar dem själva. Tyskarna har till exempel ingen anledning att helt tillintetgöra Sveriges VM-drömmar ifall Mexiko samtidigt slår Sydkorea. För ett desillusionerat Sverige slår i så fall inte Mexiko i sista omgången och det är kanske vad som krävs för att tyskarna ska slippa Brasilien i en åttondelsfinal.

 

Om vi förutsätter att Mexiko vinner med ett mål (typ 1-0) klockan 17 måste tyskarna för att bli etta i gruppen vinna lagom stort mot Sverige. Tillräckligt stort för att utmana Mexiko målskillnadsmässigt men samtidigt inte så stort att Sverige förlorar chansen att bli tvåa genom att slå Mexiko i sista matchen. Så egentligen är det huvudmatchen för Deutschland – att Sverige besegrar Mexiko på onsdag. I det här sammanhanget är det extra olyckligt att Sverige inte gjorde fler mål på Sydkorea för då hade tyskarna kunnat göra två snabba som i VM 2006 och sedan kunde vi i historiskt svenskgermanskt samförstånd spela av matchen. Fast det kan vi göra ändå, minns Sven Hedin, en hedersman i just dessa specifika sammanhang. Borde inte svenska klacken ta upp någon Zarah Leanderramsa på repertoaren?

 

Storleken på Sveriges förlust avgörs av resultatet i matchen tre timmar tidigare. Kan Sydkorea rent av ta en poäng där kommer tyskarna göra slarvsylta av blågult. Likadant ifall Sydkorea vinner – då har tyskarna ödet i egna händer och kommer krossa Sverige ganska rejält. Skriver ”ganska” för här finns ytterligare en komplikation – det viktiga är inte att vinna gruppen, det viktiga är att slippa möta Brasilien i åttondelen och ifall Schweiz slår Panama med fler mål än vad brassarna slår Serbien (i fall de ö h t gör det) vill tyskarna bara bli tvåa i gruppen. Men man måste ändå vinna båda de resterande matcherna. Därför är det mest troliga scenariot att Sverige skonas och inte förlorar med mer än två mål.

 

Ps Resumé av säsong 1: Gud gick med på att skona kommundelarna vid Döda Havet och låta dem spela åttondelsfinal mot Brasilien ifall man kunde finna 50 rättfärdiga manliga medborgare i rösträttsålder. Abraham förhandlade ner summan till tio men gick ändå bet på uppgiften. Så Lot, hans hustru och de två döttrarna erbjöds flyktingstatus utan asylrätt före lavaregnet ( en ekologisk eld och svavelförening som Gud spydde ut över kommundelarna). Lots hustru drabbades av oro och nostalgi. Lot och döttrarna fortaste vägen fram, in i mörkret. Deras öde är okänt…

 


About this entry