Ett tydlig mönster (både i VM och på tröjorna) är bristen på mönster

Kan bli en fantastisk match där de tunna nervtrådarna ses fladdra i vinden som trasiga sömmar på de röda och de gula tröjorna. Vilja, överambition, rädsla och omdömeslöshet kommer prägla en intensiv match där nervkramp och närkamp är nyckelorden. Två stora fotbollsnationer på randen till fotbollshelvetet vet att allt annat än vinst innebär kaos och skräck. Tycker mig ana en hel del varningar och röda frustrationskort mot slutet, domaren lär hålla en audition för  att fördela skuld- och offerrollerna. Dagens absoluta höjdpunkt blir mötet mellan de båda ytterst desperata och troligtvis jämnstarka lagen  Polen och Colombia. Det ena närs av kraft och dynamik, det andra tror på teknik och små detaljer. Vi objektiva tittare får förlita oss på VAR och dess relativa rättvisa.

 

Annars präglas VM av upp och ned-insatser. Detta är på så hög nivå att många förväxlar det med fotbollshimlen. Luftgroparna är otaliga och plötsliga. De flesta VM-lagen är form- och resultatmässigt instabila. Det är som om allvaret är alltför stort, att potentialen inte är svår att upptäcka men nästan omöjlig att säkerställa. Blott de riktigt bra och de riktigt dåliga håller en jämn nivå, även resultatmässigt.

 

Saudiarabien, Panama plus några andra är klart sämre. Några har haft otur, som Peru. Några har haft tur som Mexiko och Portugal och kanske Schweiz.

Tyskland? Tyskland har haft allt, samtidigt. Men de har ruskiga problem med defensiva omställningar och saknar en målskytt. Det är lite intressant att två av världens största fotbollsnationer som Italien och Tyskland inte kan producera en pålitlig målgörare av internationell klass. Spanien har inte haft det på 20 år eftersom Diego Costa är neutraliserad brasse. Medan Brasilien och Argentina har 5-6 stycken världsforwards var.  Sverige har Ola Toivonen – obeskrivlig, osannolikt underbar, alltid ”100-oddsaren”.

 

Kroatien har spelet bra i båda matcherna. Brasilien dippar lite i båda men har ju bästa laget namn per namn. Ryssland motsvarar hemmaförväntningarna men saknar reell kvalité medan mina favos Belgien ser ganska stabila ut när de får de defensiva mittfältet på plats.

 

Baserat på detta kommer England krossa Panama i dag och Harry Kane ta ledningen i skytteligan bara för att behålla den mästerskapet ut. Japan kommer förlora tungt.  Senegal (speciellt med Mané och den underbare vänsterbacken) är det kanske mest glädjande som hänt mästerskapet – hoppas jag. Jag älskar dem, åtminstone några timmar till.


About this entry