Värsta domarskandalen hittills

Det kan förefalla vara en obetydlig och småsömnig evakueringsmatch men mötet Saudiarabien och Egypten vibrerar av oförklarliga händelser. De saudiarabiska spelarna försöker först frispela motståndarna genom att liksom mot Ryssland ge bort bollen fem, sex gånger i rad på mittplan. Men Egypten lyckades bara göra ett enda mål på frilägena, något Mo Salah inte ens firar, varken med händer eller mimik. Ett stenansikte som naturligtvis indikerar något vi inte vet, men Mo Salah vet. En av gångerna lägger sig den saudiske målvakten tidigt och Mo Salah har bara att chippa bollen över och in i tomt mål men missar mirakulöst nog.  En annan gång släpper linjemannen en offside på drygt en meter.

 

Efter 38 minuter beslutar sig så den colombianske domaren Wilmer Perez att döma straff till Saudi – för hands. Bollen slås hårt från nära håll och egyptiern har handen bakom ryggen men ändå är Perez så övertygad att han inte ens konsulterar VAR.

 

El-Hadary, den 45-årige målvaktsdebutanten räddar dock straffen så fem minuter senare hittar Perez en ny straff. Den här gången råder det inte minsta tvekan om att den är fullkomligt fel: både försvarare och anfallare håller i varandra, försvararen släpper först vilket gör att man ser den saudiske anfallaren dra i egyptierns tröja.

 

Att en domare först ger en tveksam straff och sedan följer upp med en fullkomligt felaktig straff åt samma lag fem minuter senare måste vara nån slags rekord men Wilmer Perez är obeveklig. Han tvingas dock den här gången efter övertalning konsultera VAR som uppenbarligen inte alls vill ha straff. Men Perez står och skriker och kräver att VAR kör filmsnutten fram och tillbaka, fram och tillbaka. Det är Perez som har sista ordet, inte den portugisiske VAR-domarchefen. Efter tre minuter blir det straff igen och saudiern gör mål.

 

Jag har nog aldrig sett en mer uppenbar domarskandal. Finns ingen tvekan om att Wilmer Perez ville Saudiarabien skulle göra mål före halvtid. Men FIFA kommer säkert inte agera mer än att Perez knappast får döma fler matcher. Välkommen till den nya världsfotbollen, som Erik Niva hade kunnat formulera det.

 

 


About this entry