Nyckeln till åttondelsfinalen

Det bär mig nästan emot att tippa svensk seger för det är så lätt att hamna i gruppen av fotbollspatrioter som alltid tror Sverige vinner. Till och med när Sverige gör en riktigt dålig match och förlorar mot en halvbra motståndare med tio man framställs det som närmast en bragd och herrlandslaget hyllas.  Jag har inte trott på svensk seger (förutom mot Sydkorea) sedan jag tippade att Sverige skulle slå ut Italien med sammanlagt 1-0 (men att målet skulle komma i returen i Milano).

 

Den här gången finns många skäl till att tro på blågul vinst. Det huvudsakliga skälet är inte att det ”forwadslösa landslaget” plötsligt förlösts ur sitt offensiva trauma utan för att Mexiko bär på sådan hybris. De tycker på allvar att de är Centralamerikas brassar och den övertygande segern mot Tyskland minskade inte förväntningarna.

 

Skillnaderna mellan lagens som vann respektive förlorade mot Tyskland var att Mexiko hade många fler avslut mot sig (25-15) men också betydligt mer boll än Sverige (25-40). De har snabba omställningsspelare men som Sverige visade mot Tyskland är begreppet ”snabba omställningsspelare” beroende på hur långsamma försvararna är. Alla de här tre lagen är väldigt sårbara för snabba omställningar så jag skulle säga att det farligaste Sverige kan göra är att försöka etablera spel utan avslut på Mexikos planhalva. Samtidigt måste Sverige vila ibland – man fick inte det i förra matchen för att Sverige försvarade alltför lågt och inte har fler spelare som kan hålla fast bollen när den erövras mer än Ekdal och Forsberg. Hamnar de alltför djupt blir det bara tjonga och tillslut utmattning och förlust. Det måste finnas en tydlig och bra adressat på första passningen efter bollerövring – där är den specifika nyckeln till åttondel-partyt för Sverige.

 

Mot Sydkorea släppte Mexiko in ett helt onödigt mål på övertid men redan i första halvlek hade Sydkorea flera bra omställningar, vanligtvis på Mexikos instabila och tomma vänsterkant. Två blockar nära målet räddade då Mexiko. Vad ger Viktor Claesson som målskytt?

 

 


About this entry