Vad fan händer ifall Belgien vinner VM?

Skärmavbild 2018-06-28 kl. 12.42.08”Modest, open, creative, pragmatic and good at compromise. They also possessed “the ability not to take ourselves too seriously.” Visst vore det en exakt karakteristik av Janne Anderssons elva  men är istället en beskrivning av det som utmärker en belgare, gjord av Kung Albert den II i ett tal 2010.

 

Mina VM-favoriter är en högoddsare och idag tvingas de bekänna färg mot England. Ett av problemen är  – vilken färg? Jo de kallas ju de Röda Djävlarna men frånsett det är Belgien ett kluvet land vars enda fotbollsframgångar kommit på klubblagsnivå. Och då i vitt och purpur – Anderslechts makabra fotbollsfärger lånade från Real Madrid. Landslaget spelar i rött, gult och svart vilket jag personligen associerar till eld och dess förlängning av slockande glöd och sorglig aska.

 

David Winner har skrivit en fantastisk bok om holländsk fotboll och dess färg ”Brillant Orange”. I New Yorks Times utmärkta serie av annorlunda fotbollsjournalistik skriver han här om ”landet som icke är” och dess lag som hålls ihop av det logiska faktum  att tränaren är spanjor och enbart pratar engelska med spelarna.


About this entry