Hade Robin kunnat rädda Kroos frispark?

Lyckligtvis är detta enbart av akademisk betydelse men som målvakt tycker jag ändå det är intressant. Speciellt som jag menar att  vår svenske målvakt Robin Olsen varit närmast felfri i VM hittills. Samtidigt har han inte utsatts för så många svåra prov. Han har tagit det han ska. Nån mindre bra utboxning och nåt avslut mellan Lustigs ben som han reagerar sent är alltför smått för att räknas. Så Robin har motsvarat min ranking av honom som en av turneringens tio bästa målvakter. Ifall man inte räknar med tysklandsmatchen. Jag vet att Robin kom med i omgångens lag men jag är inte lika övertygad om hans insats, totalt sett.

 

För det är ju de där två målen mot Tyskland, de ända världsmästarna faktiskt gjorde 2018 på 76 avslut.

 

Det första är dubbelt olyckligt. En skarv på ett knä från åtta, nio meter som otroligt nog skruvar sig bort från Robin in i burgaveln.  Absolut inget han kan lastas för men han är lite sen i sidledsförflyttningen och kan han vara en halvmeter längre ut? Under alla omständigheter hamnar han på hälarna, annars hade han säkert varit på den men den skruvar sig så där oerhört retligt förbi Robin som bara kan titta, inte röra sig. Ifall Robin varit den målvakt jag tror han kan vara, den målvakt som får ett fett kontrakt med en av de mer kända och större klubbarna i Europa efter VM så hade han kanske varit på den bollen. Han kommer helt enkelt alltför djupt ned med bålen, vinkeln mellan höftled och knäled är alltför liten. Samtidigt är det en naturlig reflex, att snarare hamna på hälarna än på tårna när det kommer ett avslut från nära håll. Och det är kanske också en av skillnaderna mellan de väldigt bra och de bästa.

 

Det avgörande målet med cirka 25 sekunder kvar är mer diskutabelt. Förutsättningarna är att Tyskland är en man mindre och att de har sämre huvudspelare än Sverige. Dock inte sagt de är dåliga men förutom Hummels (som hade tre eller fyra nickavslut mot Sydkorea på tilläggstid…) har de få bra huvudspelare. Och Hummels är på bänken nu. Boateng är utvisad. Av hyggliga offensiva huvudspelare har de endast Gomez och Rüdiger på planen, kanske kan Müller räknas dit även om han sällan eller aldrig gör nickmål. Toni Kroos är hyfsad på huvudet men han står ju vid bollen. Och de har en eller två man i utkanten av boxen så egentligen är det fem, eller sex spelare som hotar, teoretiskt. Två, eller tre är farliga, resten är inga hot på huvudet utan ganska kortväxta. Sverige är, med 25 sekunder kvar och frispark nära kortlinjen väldigt överlägsna i luften, rent teoretiskt.

 

Tyskarna ställer upp två man vid frisparken vilket innebär att det är endast sju spelare i boxen. Sverige är tio, elva med 198 cm Robin Olsen. Under de här förutsättningarna, med en världsstjärna vid bollen – hur troligt är det att han kommer lyfta in bollen i en yta som svenskarna dominerar, både till antal, höjd och till teknik? Ifall tyskarna bara tänkte lyfta in en boll – hade det då inte varit en sämre huvudspelare som gjort det? När han har möjlighet att styra motståndarnas val och möjligheter, ska han inte göra det då?

 

Det är inte lätt att veta hur Robin resonerar men jag tycker han gör ett misstag när han bara skickar ut två man. I en vanlig match, ifall det nu över huvud taget förekommer sådana, hade två man varit det normala. 1-1 mot Tyskland och 25 sekunder kvar av en VM-match är inte normalt. Men jag misstänker att det råder närmast panik i det svenska laget. I ett läge när de ska flytta upp spelet och hålla i bollen mot en motståndare som är en man mindre tappar svenskarna det helt och ligger tätt i boxen utan att i princip kontrollera bollen de sista tio minuterna. Det sägs att man var alltför trötta och så var det kanske men det är en märklig förklaring. Och det är i det här läget jag önskat att Janne Andersson hade haft mindre offensiva, mindre avslut- och dribblingskåta spelare att slänga in än John Guidetti och Jimmy Durmaz. Typ Jiloan Hamad, eller Ken Sema – defensivt klokare spelare som samtidigt har en individuell teknik på minst samma nivå och kan hålla i bollen utan att dribbla eller gå på avslut. Som kunde avlasta istället för att öka bördan och de ögonblickliga bolltappen.

 

 

Jag tycker att Robin Olsen ska ställa tre man i muren vilket hade inneburit att 1. Toni Kroos aldrig hade kunnat gå på eget avslut. 2. Toni Kroos hde inte kunnat slå en hårt låg boll mot ytan framför Robin. 3. Toni Kroos hade tvingats att antingen lyra bollen in mot Robin Olsen eller spelat snett bakåt. Men Robin väljer att göra som han brukar, två man och det är, rent konkret, därför Sverige förlorar. Sedan finns det hundratals andra scenarier och individuella insatser som kanske inneburit att Tyskland vunnit större eller att det blivit tre blågula poäng. Detta är i mina ögon också en sak som skiljer en världsmålvakt från en wanna-bee världsklass – att även i den mest stressade och pressade ögonblicken i karriären, de som man aldrig upplevt tidigare, kunna tänka klart och värdera rätt.

Jag lastar absolut inte Robin Olsen för målet men jag tror han hade kunnat göra det bättre i just den här situationen.

 

Nu får han ta oss vidare mot Schweiz istället.

 

 


About this entry