Straffduellerna

Åttondelarna gav oss många spännande ögonblick av ”Drengar der pludsligt bli’r til mænd” (eller tvärtom). Att Kasper Schmeichel plockade tre spelade ingen roll när offensivt lagda lagkamrater icke kunde ”knalde” (erotisk liknelse för att göra mål, enligt samma danska VM-låt). Det var likadant på spanska: spanjorer och colombianer fick inte in dem eller sköt högt över målet av rädsla för de stora väldiga, handskbeklädda männen framför dem.  Begreppet ”obehag” är sällsynt användbart här.

 

En sak ”stod ut” bland de tre (av åtta potentiella) straffsparksavgörandena – det anmärkningsvärt stora antalet avslut mitt i mål. Fast sista dagen blev det inte ett enda. Det var tydligt att både England och Colombias landslagsledningar strängt förbjudit den här sortens tilltag.

 

Jag älskar detta skådespel, delvis för att det är enda gången keepern får oreserverad cred. Fokus ligger fortfarande på utespelarna, de gör mål eller missar enligt normen för strafftolkning medan jag anser att det inte existerar några missar: det blir mål eller räddning. Att en straffskytt missar mål beror enbart på att han känner sig tvingad att slå en straff på ett för honom alltför svårt och avancerat sätt. Det är hans rädsla för målvakten som tvingar fram ett avslut ”utanför ramarna”. Med andra ord kan målvaktens straffräddningar beskrivas som ”gränslösa”.

 

Av exakt den anledningen finns det skäl till att jämföra målvakternas räddningsprocent. I statistiken (från transfermarkt.com) är inte straffavgöranden medräknade utan enbart straffar under 90/120 minuter. Vanligtvis är dock den som är bra på ”vanliga” straffar än bättre på de här fem duellerna. Vanligtvis men inte alltid. Några av VM-historiens största straffhjältar, som tillexempel spanjoren Casillas, var inte speciellt bra på ”vanliga” straffar. Siffrorna står för räddningar och mål det vill säga Muslera har mött 48 straffar och tagit 8. Det är en siffra strax under genomsnittet, en av fem…

 

Fernando Muslera Uruguay (8-40) vs Hugo Lloris Frankrike (11-62)

Här möts kvartsfinalernas två sämsta straffstoppare. Min vän Spurssupportern Patrick hävdade att han aldrig sett Lloris rädda en straff i EPL på åtta år men Hugo har faktiskt fixat fem i ligan. Fransmannen är lite kort och ger helt enkelt inte motståndarna den välbehövliga skrämselhickan. Jag misstänker också att man i spelarnas klubbar inte varit speciellt analytiska vad gäller att scouta motståndarnas straffskytt. Det är också anmärkningsvärt att två så pass rutinerade målvakter är så medelmåttliga på straffar. SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog ansåg att Muslera är världens bäste målvakt i VM:s gruppspel av den enkla anledningen att han inte hade släppt in några mål. ”Expertens” omdöme ifrågasattes hårt av Eriksson, Pops och Frändén men på sedvanligt burdust manér vann Nannskog den duellen genom att avbryta och tala med högre röst än meningsmotståndarna. Hur Nannskog på allvar kan hävda detta och ändå kallas ”fotbollsexpert” är för mig fullkomligt bisarrt. Under alla omständigheter: är det statistiken som avgör så åker Uruguay ut: Muslera har för övrigt 1-7 innevarande säsong.

 

Thibault Courtois Belgien (5-26) vs Alisson Brasilien (4-10)

Stort övertag för relativt unge och oerfarne brassen. Huvudsakligen beroende på att han är välväxt, mycket smidig och grymt reaktionssnabb. Han kan stå kvar väldigt länge och ändå nå ner till stolproten på en medelhårt, välplacerad straff. Den inte fullt så smidige Courtois såg jag missa en straff i en avgörande kvalmatch inför förra VM mot Kroatien. Jag skriver ”missa” för han borde tagit den men verkade än mer nervös för straffen än straffskytten. Han är 0-4 den här säsongen och har faktiskt inte tagit en straff på 35 månader (september 2015). Samtidigt är det här två av världens fem bästa målvakter så jag tror ändå att belgaren kommer ligga över sitt snitt här – inte minst för att brassar av tradition är dåliga straffskyttar vilket i sin tur beror på att det har en alltför intim och kärleksfull relation till både bollen och deras egen självbild. Fast låter de Thiago Silva, Miranda, Paulinho, Fernandinho och den sortens spelare slå straffarna så vinner de nog.

 

Robin Olsen Sverige (5-10) vs Jordan Pickford England (5-25)

Det fanns en stark engelsk målvaktstradition av ”fair play” och väntan, av att inte gå tidigt. Bästa exemplet är VM-90 då Peter Shilton gick sent och dessutom var så kortväxt att trots att han gick åt rätt håll varje gång kunde tyskarna retfullt rulla in fem mål utanför hans räckvidd. Det är historia nu. England och Jordans Pickfords fördel mot Sverige ligger i de positiva närminnena. Visserligen släppte han in en mot Tunisiens Sassi men den straffen var verkligt bra och Pickford var mycket väl påläst och kunde med lite tur ha räddat den om han gått lite, lite tidigare.

Att som Robin vara 28 år och endast mött 15 straffar antyder fel i statistiken – fast han är en ”late beginner” och har bara stått för klubbar som det sällan blåses straff emot. Likväl är procenten imponerade. Robins räckvidd är den huvudsakliga förklaringen samtidigt som bristen på rutin är ett minus. Å andra sidan har Sverige världens kanske främste analytiker i Maths Elfvendal. Debuterande Andreas Linde räddade en slovakisk straff på januariturnén förra året därför att målvaktstränaren och analytikern från Norrköping hade scoutat motståndarnas B-lags reservstraffläggare. Är man så pass noggrann vet vi att Englands alla eventuella skyttar är extremt väl analyserade. Jag vill påstå att just Maths är Sveriges bästa vapen i fall det blir straffar. Inte enbart för hans noggrannhet utan vilken trygghet det skänker både Robin och indirekt även de svenska straffskyttarna. De tar sig an ett straffsparksavgörande med vetskapen att de har ett övertag. Dessutom är landslagets före detta vice straffskytt Seb Larsson tillbaka vilket kanske ska ses som ett plus. Fast Seb (3-3) har inte satt en straff sedan 11 oktober 2011. Har höga tankar om Marcus Berg (22-7) som satt 13 av de senaste 14 medan Ola Toivonen har 7-2. Ola har dock inte lagt en tävlingsstraff på drygt tre år och lär knappast inte heller vara kvar på plan när det eventuellt blir dags.

Övriga svenska skyttar? John Guidetti (22-1) är i särklass och ligger kanske i så fall närmare ett inhopp än Kiese Thelin (12-2) Lustig är hundraprocentig men avstängd. Emil Forsberg (6-2) har slagit straffar för Leipzig och är säkert självskriven och Jimmy Durmaz (4-2) har slagit några med varierande framgång för Toulouse. Så Granen (18-4), Guidetti, Berg, Kiese Thelin/Larsson och Forsberg tror jag på som potentiella svenska straffläggare. Eventuellt vänder de på det och låter Granen avsluta eller slå den som tvåa (garantistraffen) med en mer osäker Forsberg som etta.

 

Igor Akinfeev Ryssland (18-50) vs Danijel Subasic Kroatien (17-33)

Två av åttondelsfinalernas största hjältar. Ryssen var ”Man of the Match” medan Subasic som tangerade VM-rekordet med tre räddade i straffavgörandet missade titeln som lite överraskande gick till Kasper Schmeichel. Kändes som ett slags tröstpris.

Akinfeevs räddningar kom efter att två spanska offensiva modeoffer inte hade kunnat motstå trenden att slå straffar mitt i målet. Jag tror få kroater kommer upprepa spanjorernas misstag. Perisic missade faktiskt en mot Igor redan för 8 år sedan. Undrar ifall han minns det. Igors minns det. Båda hans foträddningar visar att han går lågt, mot stolproten. Alltså tror jag kroaterna genomgående kommer gå ganska högt. Men förste straffläggare Luka Modric som missade en och sedan satte en mitt i målet – var kommer han placera den nu? Jag tror att han går på samma sida som den Schmeichel räddade fast betydligt högre upp. Och Igor tror att Modrics nerver gör att han slår en så pass enkel straff som möjligt på den sidan han ännu inte använt, det vill säga Igors högersida. Subacic är känd som en straffdemon. Att rädda över en tredjedel av alla straffar är grymt, speciellt när han haft så många mot sig.

Han överlistade danskarna och jag är övertygad om att han även kommer lura ryssarna. Ifall det mot all förmodan skulle gå så långt. Jag tycker kroaterna är kvartsfinalernas största favoriter.


About this entry