Fantastisk insats, logisk förlust

Ibland är fotboll logisk. Som när Sverige får stryk av England. Alla experter i media som jag hört och läst har påstått att Sverige var bättre i luften och skulle gå vidare. Ett par av dessa hyser jag till och med respekt för som Axén, Backe, Niva och Bank. Ja till och med spelarna har hävdat att England i luften inte var något hot.Så blir det precis som jag skrev före matchen: världens bästa nation på huvudspel vann med 2-0.

 

Nu efter matchen ska ”experterna” hitta misstag och orsaker. Förutom en viss hybris finner jag inga. Men dessa experter kan uppenbarligen inte bara köpa att England var bättre utan hävdar (som Nannskog, Eriksson och Frändén) att Sverige och Janne Andersson gjorde taktiska misstag. Spelarna försöker få det till att de inte kom upp i normal standard och inte orkade. Bullshit! Men de har just förlorat, det är OK att alldeles efter att ha förlorat en fotbollsmatch skylla på andra saker och större strukturer än att bara erkänna att motståndarn var bättre. Mycket bättre.

 

Jag tycker allt det här är jättelöjligt. Sveriges enda möjlighet var exakt så som de spelade fram till första målet – sänka, nej dränka tempot fullständigt och försvara lågt. Så har man dessutom i princip gjort hela VM men nån gång tar turen slut och logiken tar över. För Sveriges fantastiska framgångar i det här VM-et har handlat mycket om att man med tur och skicklighet fått matcherna exakt dit man velat. Förr eller senare tar logiken över.

 

Nej, Sverige orkade inte trycka på i slutet men det beror ju på taktiken – att de tvingas springa mycket utan boll. Sverige lyfte sig knappast mot ett Tyskland med tio man utan förlorade – fast då var det ingen av spelarna som försökte skylla på att man inte orkade. Mot tio tyskar…

 

Sen kan man välja ut enskilda spelares misstag, eller beklaga att de vi hoppats skulle lyfta laget aldrig kom upp i den klass vi drömde om men i stort har alla svenskar gjort det bra eller åtminstone så bra de kunde. Inklusive Emil Krafth.

 

Det riktigt positiva med den här matchen tycker jag var att Sverige spelade sig fram till tre väldigt bra avslut. En mindre bra målvakt och man hade gjort minst ett mål som kanske hade räckt till förlängning men va fan. All heder åt svenskt herrfotboll, truppen, Janne Andersson och hans ledare.


About this entry