Kevin De Bruyne hade inte platsat i Sverige

Platsade inte i U15, U16, U17 eller U18-landslagen. Nu ett par år senare är han VM:s kanske största stjärna.

Det finns en otäck tendens i vårt samhälle, speciellt valåret 2018. Det är de svaga, unga och långsammas fel (de som inte platsar) att de välmående inte är ännu mer välmående, menar de välmående. När de sett Sverige förlora mot England började de omedelbart leta fel – Marcus Berg var värdelös, Janne Andersson hade fel taktik, Sverige spelar ”tråkfotboll” och tusentals svenska fotbollsexperter visste plötsligt att grundfelet låg hos de ”smygsocialistiska” småklubbar som vägrar att både toppa och enbart satsa på de bästa barnen: ”det skapar inga stjärnor”. Det var inte bara fel på herrlandslaget, det var ett politiskt systemfel som gjorde att ”vi” inte nådde finalen som så många hade tippat i anfall av nationalistisk yra och begeistring.

Läser så en text om hur Belgien gick från rankingplats 66 till dagens nummer 1. På 18 år. Texten heter ”Coaching revolution that took Belgium to top of world” men egentligen handlar det om precis raka motsatsen. Det ”revolutionerande” är att man lät fotbollen vara en lek så länge som möjligt och att man speciellt fokuserade på de som utvecklas senare än andra. De är varken sämre människor eller sämre fotbollsspelare bara för att de har sämre förutsättningar, bara för att de har en lite krokigare och mer omständig väg fram till platsen som VM.s kanske allra bäste fotbollsspelare.

Ps Belgiska landslaget plockade, genom ett mycket kritiserat och kontroversiellt beslut, in en spansk manager, en som inte hade traditionell belgisk fotbollskultur som ledstjärna. Roberto Martinez har fått alla stjärnorna att bonda och äntligen spela som ett lag. Och alla pratar engelska. Det är ytterst ovanligt att ett herrlandslag i fotboll har en högste ledare som inte har samma fotbollskulturella preferenser som övriga nationen. Dagens motståndare har, med ett undantag för en ungrare två år på 70-talet, aldrig haft en utländsk tränare. I fall de förlorar i dag har Frankrike herrlandslag misslyckats för sjätte turneringen i rad.

https://trainingground.guru/articles/coaching-revolution-that-took-belgium-to-top-of-world


About this entry