”Ut med skiten!”

Nästa gång jag hör Chris Härenstams röst kommer jag garanterat att tänka: ”ut med skiten!”.

 

När den Putinkritiska gruppen som kämpar mot kvinnoförtryck och för demokratiska rättigheter i Ryssland störde VM-finalen i herrfotboll under tio, femton sekunder kunde inte svenska public-servicetelevisionens kommentator hejda sig utan skrek: ”ut med skiten”.

 

Det är inte hans uppgift som journalist att värdera eller döma. Han skall inte ”tycka” något om politiska demonstrationer över huvud taget. Oavsett vad han tycker, oavsett vad de tycker – att kalla dessa människor för ”skiten” är djupt beklagligt och avslöjar en otäck människosyn. Åtminstone i just det här ögonblicket.

 

Kanske är det inte överensstämmande med Chris Härenstams egentliga relation till de som kämpar mot våld och förtryck utan han tog avbrottet personligen, kvinnorna störde hans fotbollsfysiska andakt, bröt illusionen och visade att det för många finns viktigare saker i livet än en VM-final i herrfotboll.  I så fall, ja under alla omständigheter men speciellt ifall han vanligtvis inte har den här människosynen, borde Chris Härenstam offentligt be om ursäkt. Mig veterligen har han inte gjort det. Jag vet inte om hans kollegor i SVT-studion bad om ursäkt, jag gissar att de låtsades som om det regnade…

 

Chris Härenstam är inte min idol, har aldrig varit det. Jag tycker helt enkelt han sköter sitt jobb som kommentatorn illa. Min inställning påverkas inte av ifall han är kvinnohatare, Putinvän eller bara blir så här ilsken när någon stör honom i  jobbet. Han trodde att demonstrationen inte var en del av hans jobb – att kvinnor, politik och ”sån skit” inte finns när det är VM-final. Att den besudlades av de här kvinnorna som nu riskerar flera års fängelse för att de stal tio, femton sekunders TV-tid av fotbollens fiktiva högmässa.

Chris reaktion visar på vad jag länge hävdat – att många sportjournalister inte enbart saknar yrkesetik och grundläggande journalistiska ambitioner utan helt enkelt ”skiter” i detta. Sporten först, sedan arbetet.


About this entry