Sportspråket: De positiva skadorna?

Skadebekymmer/ skadeproblem är ett sportuttryck på modet. Åke Unger använde det säkert fem, sex gånger i matchen MFF-ÖFK och dagen efter fyllde Stefan Klemetz på med tre, fyra träffar från Nya Parken.

 

Jag fattar att de menar skador men är nyfiken på vilka sorts skador som inte är ett bekymmer eller ett problem? Finns det positiva skador? Ifall de inte finns – varför betona att skadorna är negativa?

 

Det kallas tautologi och speciellt Åke Unger är en mästare på att lägga ihop två identiska begrepp och göra det till ett. Typ ”Överlång”,  ett annat uttryck som var populärt för några år sedan men nu är nästan helt försvunnit.

 

Jag misstänker att kommentatorerna använder den här sortens ”fikonspråk” för att de därigenom tror de ger intryck av att vara mer insatta och kunniga än de är. Orsaken till att de har detta behov kan vi diskutera en annan gång men det är tydligt att det endast är kommentatorer och inte ”experterna” som använder ett överlastat språk som tvärtemot idén endast förmedlar intryck av lingvistisk onani.

 

Det aktualiserar även frågan om varför sportjournalister varken anser sig behöva feedback eller träning, inte ens vidareutbildning.

 


About this entry