Neymar, Karlström, Jonas Olsson och fotbollens egen moral

Det står förmodligen ingenting om stryptag i regelboken. Så domare Glenn Nyberg och hans tre hjälpredor tolkar det som ett gult kort – ett brott i ungefär samma paritet som ett spontant svärord eller könsord i besvikelsens stund.

 

Glenn Nyberg är ingen dålig domare, det finns betydligt sämre i fotbollsallsvenskan men i går på Tele 2 gick det helt fel. Säkert delvis beroende på att förövaren är Djurgårdens berömde, hyllade och TV-meriterade lagkapten Jonas Olsson. Matchen igenom försökte han att provocera Alexander Jeremejeff i Häcken. På olika sätt. Verbalt och fysiskt. De fyra domarna vände hela tiden bort blicken. Till och med när Olsson skallade honom bakifrån. Först när en lagkamrat till Olsson följde upp övergreppet med att springa på Jeremejeff när denne låg ned (vilket resulterade i ett handgemäng) reagerade Nyberg. Med var sitt gult till två andra spelare. I samma sekvens lyckas också Olsson slå ned motståndarnas lagkapten Rasmus Lindgren med en knytnäve – den var dock inte medveten eftersom de två är gamla lagkamrater från Landskrona.

 

När Jeremejeff stod upp rakt upp och konfronterade Olsson i mitten av andra halvlek kastade sig denne och låtsades vara skadad, den typen av filmningar som gjort Neymar och Olssons klubbkamrat Karlström extra kända den här säsongen. Men när Olsson såg att ingen brydde sig reste han sig snabbt upp. Jag har svårt att respektera idrottare som både vill verka stora och stöddiga och samtidigt försöker filma till sig utvisningar på motståndarna.

 

Eftersom nu inget bet på Jeremejeff, vilket säkert triggade Olsson än mer, beslöt han sig för att ta lagen i egna händer. Hur man kan försöka förklara bort ett struptag eller anse att det inte var så farligt har jag väldigt svårt att förstå.

 

Intentionen är uppenbar. Det är ett hot, och ett ganska allvarligt hot mot en medmänniska. Ungefär som att rikta ett laddad skjutvapen mot någon i akt och mening att säga: ”jag kan döda dig om jag vill”.

 

Att sånt enligt Glenn Nyberg ändå har en plats i idrotten finner jag anmärkningsvärt. De som bestämmer i svensk fotboll och svensk idrott borde naturligtvis agera och stänga av Jonas Olsson. Länge. I fall man fuskar och tar illegala substanser som förbättrar ens förmåga i jämförelse med motståndarna – hur ska man då kunna få ett kortare straff ifall man hotar motståndarna till livet?  Jag tycker dödshot är allvarligare än fusk. Vad tycker du? Vad tycker Olssons arbetsgivare Djurgården som betalar honom en furstlig lön för att förutom vara lagkapten och duktig fotbollspelare även vara ett föredöme och följa klubbens värdegrunder?

 

Jag hittar klippet på Expressen. Tack. Kanalen CMore som har rättigheterna har i sin tre minuter långa sammanfattning av Djurgården-Häcken valt att inte ta med det enda som den här matchen någonsin kommer bli ihågkommen för. Det är en journalistisk och publicistiskt katastrof att låtsas som om inget hänt.


About this entry