20-ndag Knut känslan

Dagen då man definitivt måste bära ut julgranan. I går kväll på Gamla Ullevi kom den känslan över mig, sista tio. Andreas Granquist som inte gjort så mycket fel tidigare i matchen hamnade långt upp i plan medan spelet fortsatte, bakom honom. Han hann inte riktigt tillbaka, missade blocken och så släppte HIF in 2-4 mer än att ÖIS reducerade. Ett par minuter senare har han tre meter tillgodo på en anonym Öis-are, väljer fel, ska försöka vända medan han springer, missbedömer återigen studsen och faller. Varvid ÖIS gör 3-4 och har sedan med tio sekunder kvar av tilläggstiden en boll i ribbans underkant.

 

På den här nivån gör Andreas Granquist mycket rätt men när hans tunga, långsamma kropp exponeras, när han läser fel så blir det väldigt fel och det ser inte ut som Sveriges kommande mittback. Han håller säkert här och kanske även ett år i allsvenskan men bristerna är väldigt uppenbara. Vilket gör beslutet att försöka fortsätta i landslaget allt mer ofattbart och sorgligt. Det blir inte mindre sorgligt av att hans överåriga lagkamrater sagt samma sak. Det är väldigt mycket 20-nda Knut känsla, dagen då inte granen bara ska bäras ut eftersom den barrat som satan utan ska ”kastas ut”. Låt os slippa se den barrande blågula Granen drabbas av detta öde.

 

I övrigt var HIF vida överlägset sin rödblå kusin (fast ÖIS uppträdde i en nyans som kan kallas ”urtvättad bourgogne” alternativt ”blekceris”). HIF var närmare 5-1 än ÖIS 2-4 ifall det inte var för Granens misstag. Nu gör han så mycket rätt i övrigt att han inte ska dissas alltför hårt. Det är snarare så att HIF behöver tre nya spelare i backlinjen i fall de vill hålla allsvensk klass där nästa säsong – som jag räknar blir Granens sista. Roligt att se att Bojanics talang kommer bättre till sin rätt med bra medspelare och att HIF med Wanderson kanske borde spela med Rasmus Jönsson längre ned på banan, som falsk nia.

 

Jag slutar inte imponeras av Max Svensson. Skrev det efter att jag sett honom förra säsongen mot TFF borta och har fortsatt haussa denna verkligt stora talang. Han har ett steg, en snabbhet, ett spelsinne och en passningsfot som om det fortsätter kommer ta honom långt ut i Europa. Sedan är han fortfarande väldigt tunn men det gör inget, tvärtom. Muskler och stabilitet kan man lägga till om en säsong eller två. Forsberg är ett bra exempel på detta – Max Svensson liknar honom i spelstil och han var fortfarande en klen grabb på kanten medan han spelade i MFF. Det är först i Bundesligan han vuxit sig stor och bred, med ett stabilt rotsystem. Även Max kan vänta så länge. Det kan inte Granen…

 

 


About this entry