”Visa färgerna!”

Spännande med teorier om hur färger och mönster eventuellt påverkar fotbollsspelare. Det är nästan alltid fullkomligt nonsens men motiveringarna är ofta grovt underhållande. Senaste fallet är West Ham Uniteds hårt pressade manager Slaven Bilic. Han skyller sitt misslyckande som fotbollsmanager på löparbanorna färg. Ur Evening Standard:

 

”We have a great stadium but we want to improve it even more, to make it like, for example, the Parc des Princes, home of Paris Saint-Germain.

If you look at their stadium, they have changed the colour of the area around their pitch to blue. We want to do something similar and change to a darker colour – claret.

Let me explain it like this. It is impossible to bring the crowd closer but we can improve things by changing the perspective.

Imagine you are a player, you are running back to defend or you are joining the attack – you look up and it is not easy, because everything is green ahead of you, to appreciate exactly where is the end of the pitch and that can psychologically affect your willingness to do it.”

 

Min undran är om det inte snarare är en fördel än en nackdel eftersom rimligtvis drabbas de som aldrig spelat där tidigare mer och överraskande än hemmaspelarna som vet hur det är och därför inte bryr sig om detta ”hav av grönt”. Rent psykologiskt har de som upprepade gånger ställs inför samma problem lättare att ignorera och bortse ifrån det än de som aldrig drabbats tidigare och inte omedelbart förstår orsaken till känslan.

 

Vore roligt ifall de målar om löparbanorna så vi får se i fall det påverkar West Hams placering i ligan. samtidigt, det kan knappast gå mycket sämre än vad det gjort de senare säsongerna.


About this entry