Zlatan avklädd

Det exklusiva klädmärket blir second hand, eller snarare går hela idén till textilåtervinning. Kalsongerna ”A-Z” skulle göra Zlatan ännu rikare men istället står ”kejsaren” där nu naken och utblottad liksom i H C Andersens saga – det blev två säsonger och 210 miljoner i förlust för det norska investeringsföretaget Varner, skriver Fotbollskanalen.

 

Varumärket lanserades inför EM 2016, lades ned nu efter VM 2018. Alltså trodde man att Zlatans konster på planen skulle lyfta försäljningen. Och så var han inte ens omklädd…

 

Jag tror inte avklädningen har kostat Zlatan själv några större summor, kanske inte alls men prestigeförlusten för Zlatan måste ju vara enorm. Han hatar förlora och nu har svenska kalsongkonsumenter röstat med rumpan och budskapet – ”vi skiter i dig Zlatan”.

 

I det här sammanhanget kan man undra hur det går för hans andra stora satsningar, som det där spelbolaget och dess riktigt dåliga reklamfilmer. Kvalitén är så låg att jag alltid upplevt dem, bolaget och Zlatans insats här som symboler för losers. Kanske är det så även i bokföringen eller så ger de bra odds eller så är spelkonsumenter mer attraherade av Zlatan än de som köper kalsingar. Fast jag tror det är tvärtom, kalsongkramarna är mer romantiska än cyniska spelare som jämför spelbolag för spelbolag. Var ens varumärkesnamnet ”A-Z” speciellt lyckat för den nordiska marknaden? Det är ju en anspelning på det ickenordiska alfabetet, köper vi det? borde inte Z-A isåfall varit lite roligare och mer ”Zlatanskt”?

 

Under alla omständigheter sätter detta ett stort frågetecken för Zlatans marknadsvärde, och hur han skött sina relationer med fansen det senaste året. Jag förstod aldrig varför han var så ”kagig” och överlägsen under våren och inför VM. Trodde han verkligen att han var större än landslaget, att allt dumt och motsägelsefullt han kläckte skulle höja hans status och cred i Sverige?  Eller var det blott ett sista, desperat försök att kränga kalsonger?

 

Jag tror Zlatan och hans rådgivare grovt felbedömt relationen till befolkning och potentiella kunder. Hade Zlatan ställt in sig i ledet och spelat VM hade hans gloria och kommersiella ”legacy” inte fallit på sned som nu, om den ens sitter kvar på huvudet.

 

Det går inte bättre på plan. LA Galaxy tappade återigen enkla poäng i ligan och läktarna var knappt halvfulla. Kanske, kanske, är det nu dags för Zlatan att överväga ifall han inte borde visa en annan sida av sin personlighet: den mer ödmjuka, vänliga, mindre överlägsna och arroganta? För annars är jag rädd för att mycket av Zlatans cred försvinner.


About this entry