Fyra snabba: TFF-IFK

Målvaktens position

IFK Norrköping har flera hörnvarianter som alla inkluderar att man låser fast motståndarmålvakten på mållinjen genom att DMK eller Jordan Larsson rent fysiskt hindrar målvakten och röra sig som han vill. Det är obstruktion, bör beivras. Tycker jag som målvakt.

 

Som IFK –supporter kan man dock bara beklaga att TFF inte begick samma förseelser i går och hindrade Isak Petterssons vådliga expeditioner ut i ingenmansland. Det kan vara ett paradigmskifte, detta med längtan att bli en mer offensiv målvakt och dominera straffområdet. Att inte stå och vänta på avsluten på linjen utan att agera längre ut, på en större yta. Varför Isak Pettersson har en så offensiv position på första målet förstår jag inte för där är tre lagkamrater närmast honom. Hade det varit en motståndare skulle jag respekterat positionen men nu upplever jag den som enbart märklig. Kanske är förklaringen just en ny idé om mer preventivt målvaktsarbete för Isak var flera gånger långt ute i straffområdet, bland annat vid frisparkar och plockade eller boxade bollar.

 

Rättvist resultat

IFK må ha haft mer boll men de två bästa chanserna utöver de båda olyckliga målen var Camara Jönssons. Dels i första där han helt ren styr bollen över och sedan i andra när han skjuter på Isaks släpande högerben.

 

Jordan Larssons position

Han är fast på bänken. Hans egen tränare hindrar sin ende naturlige målskytt att röra sig så fritt som han borde få. Det är obstruktion och det börjar nu visa sig även i den allsvenska tabellen.

Man kan se att Jordan Larsson är en naturlig forward och målskytt. Även om han inte gör mål, för närvarande. Han springer rätt, han rör sig rätt, han är snabb, han kan behandla bollen i hastighet men det är sällan bollen kommer till honom. Det har också att göra med att Jens G. inte tror på honom.  Ifall man fick mer speltid skulle han naturligtvis bli bättre och kanske också börja göra mål. Men som inhoppare med kortspeltid tar det naturligtvis längre tid innan hans måltorka till trauma förlöses. Jag undrar hur Jens G. egentligen tänker och hur det kan vara möjligt att han inte ser skillnaden mellan en riktig målskytt och en förklädd mittfältare. Min slutsats är att problemet med målskyttet i första hand är tränarens fel och för det borde han rannsakas.

 

Henke Larsson

Jag har ju känt och följt Jordans pappa genom hela karriären. Jag minns hur Jordan brukade skrika så mycket när vi talade i telefon (och mamma var ute och red) att vi fick avbryta samtalen. Jag minns hur dåligt Henke Larsson mådde i Feyenoord där han fick spela yttermittfältare ifall han fick spela över huvudtaget. Så kom han till Celtic, orsakade en förlust mot Hibs i debuten men fick ändå förtroende av tränare Wim Jansen. Och sedan gjorde han typ 290 mål för Celtic. Jag tror det är likadant med sonen – ge honom förtroende och målen kommer!

 

 


About this entry