Bakfylla på Friends?/ Fiasko direkt?

Krävs vinst direkt. Finns inget annat denna veritabla måndag efter VM och matchen mot Turkiet hemma. Sverige ställer upp med ett gammalt, mätt och trött landslag, de kan omöjligt vara favoriter. Inte ens publiken verkar tycka att de är champagnedags utan det är förmodligen bortalaget som pinsamt nog dominerar atmosfären på Friends ikväll.

 

I bakhuvudet finns dessutom den här gamla sanningen att svenska lag som gjort ett bra mästerskap gör fiasko direkt efteråt. Samtidigt som varje ledare/förbundskapten har gjort samma misstag och satsat på de gamla i stället för att förnya. Det hände efter VM-silvret då Sverige sedan inte kvalade in till VM-62. Det hände 1976 då Sverige efter VM-succén inte kvalade in till EM och sedan gjorde fiasko i VM med i princip alla spelarna från VM som inte var helt spelodugliga. Det hände igen -96 då hjältarna med VM-bronset varken kvalade in till följande EM och VM. Svenska A-landslagsspelare kan inte hantera en framgång. Händer det igen ikväll?

 

Att Turkiet inte är bättre är märkligt. OK för Ryssland är ett starkt kollektiv men Turkiet har liksom floppat ganska kraftigt sedan Erdogans utrensningar och diktaturens start. Kanske är det detta som hindrar de annars mycket meriterade turkarna att glänsa inför fanatisk hemmapublik – troligen är det lättare att spela inför få men minst lika entusiastiska fans på Friends.

 

En svensk seger vore väldigt överraskande men med tanke på Rysslands bortaseger är i princip en svensk trepoängare ett måste för att inte all spänning ska gå ur den här turneringen redan i första matchen.


About this entry