Robin Olsen talar ut!

Efter mediebojkotten med landslaget ställde nu Robin Olsen upp i en intervju med Viasat efter 3-0-förlusten mot Real Madrid. I Champions League.

 

Rubriken ska läsas bokstavligt, Robin talade högt och offentligt ur munnen men han sa ingenting. Nu kan detta eventuellt uppfattas som kritik så att Robin, hans agent och Gud vet vem mer kanske  bojkottar svensk media även vid nästa landslagssamling men jag tar risken.

 

Förrförra veckan påstods en enskild rubrik i Aftonbladet som använt begreppet ”korpspelare” ligga bakom bojkotten av all svensk media (Olof Lundh skrev ganska bra om det i sin krönika). Om bojkotten kan man säga många saker.

 

  1. Det var en korkad och felaktig rubrik som förmodligen nån stans bottnar i medias bristande kunskaper om kallet att vara målvakt. Jag ska dock inte säga att förståelsen och kunskaperna är på korpnivå, finns ingen anledning vara onödigt taskig och generaliserande mot korpen.

 

  1. Det är inte därför man ska bojkotta all media. Jag har en stark känsla av att Robins sida använde det för att slippa gå igenom den mixade zonen och ägna 30 minuter åt att svara på inställsamma frågor. Robin vägrade inte dansk medie när de skrev taskigt och orättvist om honom i FCK. Robin kommer aldrig bojkotta italiensk media när de kommer slakta honom för en mindre bra match. Men landslaget är ingen ekonomisk faktor och alltså kan han skita i svensk media. Tycker han och hans agent och Gudvetvem.

 

  1. Om Robin verkligen ville markera att Aftonbladet gått över gränsen skulle han ställt upp på intervjuer och lagt sig vinn om att förklara hur kränkande det är att få sådana epitet och att det påverkar relationen till svensk media på sikt. Då hade alla lyssnat, funnit honom klok och sympatiskt och unisont bättrat sig.

 

  1. Robins allomfattande svenska bojkott slår tillbaka mot honom själv, och indirekt de bakom honom (typ Gudvetvem) och som ska hantera hans relation till media och allmänheten. Det ger dålig PR, det säljer färre handskar eller vad Robin nu säljer. Lär av Zlatan – han bojkottade personligen och såg till att alla fick reda på det. Därigenom stärktes hans varumärke, det försämrades inte.

 

Faktum är att han var överraskande ointressanta Viasat. Han sa i princip ingenting alls mellan alla snörvlingar (förkyld?) utan konstaterade och upprepade istället enbart och omständligt hur bra Madrid var och att Roma spelade på bortaplan. ”Det är aldrig kul att förlora 3-0” var kanske det mest spännande och öppenhjärtliga i hela den smärtsamt långa intervjun.

 

Jag förstår att Robin var sur, trött, kanske förkyld och förbannad för förluster känns, alltid och tre bollar bakom sig är tre öppna sår i målvaktssjälen. Det blev inte heller bättre av den närmast kränkande frågan som lite trevande gick ut på att det väl ändå var lite häftigt att få spela på Santiago Bernabeau? Är man ansvarsfull och i det här fallet väldigt erfaren fotbollsjournalist ska man veta att man aldrig kan ställa sådana frågor – speciellt inte till en målvakt som precis släppt in tre bollar. Det är hånfullt och okunnigt, förmodligen omedvetet men ändå riktigt pinsamt.

 

Nu gjorde Robin en mycket bra match, räddade tre, fyra frilägen inklusive det där Asensio tittade bort och försökte håna sina motståndare (det avslutet är värt en egen liten text), men det är ändå fruktansvärt surt att förlora. Ändå är det fruktansvärt fel att uppträda så här i en intervju.  Hur pressad man än är – detta var Robins chans att reparera skadan från landslaget och han missade även den grovt. Det var i mitt tycke en tavla.

 

Robins ointresserade, närmast likgiltiga  framträdande slår på sikt tillbaka mot honom själv, och indirekt mot de bakom honom (typ Gudvetvem) och som ska hantera hans relation till media och allmänheten. Det ger dålig PR, det säljer färre handskar eller vad Robin nu säljer. Lär av Zlatan – han bojkottade personligen och såg till att alla fick reda på det. Därigenom stärktes hans varumärke, det försämrades inte.

 

Hade Robins agent och Gudvet vad istället medietränat honom hade Robin vänt det här till något positivt – trots den frustrerande matchen. Han hade kunnat säga att man skapade många bra chanser och berömma kollegan Navas i Madrid ( och bortse från dennes lite genanta men haussade TV-räddningar”). Han hade kunnat erkänna att Roma släpper in alldeles för många mål för närvarande och att han som del av försvaret naturligtvis också har ett ansvar för det. Hur stort det ansvaret är, kunde han sagt, är svårt uppskatta speciellt som han är helt ny i klubben, men självklart existerar det. Kanske för att han är ny i klubben och har så få matcher med den backlinjen och det laget eftersom både gjorda och insläppta mål i första hand är resultatet av hela laget, alla elva.

 

Han hade kunnat säga att han samtidigt som han räddade många chanser även släppte in tre och oavsett hur många man räddar (och oavsett var) spelar det ingen roll när man förlorar med 3-0. Han hade till och med kunnat vänt den negativa medievinden, vunnit svenska leenden och uppskattning genom att säga att allt är skit just nu men att det kunde varit värre, det kunde varit 0-8 istället……

 

Ska bli intressant för att inte säga spännande att följa Robins resa – inte enbart på planen i matcher utan även i pressen, i ”mixade”. Hade jag varit Robins medierådgivare (eller Gudvetvem) hade jag nu fixat en lång och personlig intervju med en skrivande journalist jag litade på och vars text jag kunde läsa och korrigera misstag i – före publicering. Typ Sydsvenska Dagbladet…


About this entry