Luka Modrics utmärkelse är en skandal

För första gången på 11 år vann varken Messi eller 33-årige Christiano Ronaldo titeln som FIFA:s bäste herrspelare. Det är väl bra med omväxling även om 31-årige Messi förstås var en klass bättre än alla andra, även 2018.

 

Det är samtidigt ett sympatiskt val – ingen VM-segrare var tillräckligt utmärkande i klubblaget utom möjligtvis Varane men gubbarna i FIFA kan naturligtvis aldrig ge priset till en försvarare som aldrig gör mål – hur skulle det se ut?

 

Luka Modric vann visserligen CL med Madrid man förlorade både La Lliga och VM-finalen – 2018 var 33-åringen i huvudsak en förlorare och det är fint att han kan få det här priset som tröst eftersom han aldrig ser glad ut men i princip nästan alltid ledsen, besviken. Det finns en tomhet i Luka Modrics blick som är svår att förhålla sig till – speciellt som han och hans veka, tunna lilla kropp är så briljant och generös med bollen.

 

Luka Modric upplevde inbördeskriget vid Jugoslaviens splittring. Han hade alltid en fotboll med sig i skyddsrummen för det var den ende han kände sig trygg med, alternativt att han tyckte det var hans värdefullaste ägodel. Det är en sorgligt vacker historia – bara den i sig värd en utmärkelse. Så naturligtvis är han värd titel, även om det finns andra som var mer värda.

 

För övrigt är Modric den tredje 30 +aren i rad som vinner titeln. Förutom att Manuel Neurer var nominerad 2014 så har ingen målvakt eller försvarare ens varit nominerad sedan 2006. Med andra ord är mittfältare och forwards betydligt bättre fotbollsspelare än alla andra. FIFA Awards är en skymf mot hälften av alla fotbollsspelare i världen.

 

 


About this entry