Den huvudlösa allsvenskan

Fotbollsdomarna är väldigt tydliga – det är inte intentionen utan konsekvenserna som bedöms. Speciellt tillämpas principen när motståndarna blir skadade för att spelaren inte sett var hans spark, glidtackling eller armbåge råkat träffa.

 

Inom loppet av några minuter lyckades Djurgårdens forward Aliou Badji i går sänka två Östersundsspelare genom solklara efterslängar, med huvudet. Kanske spelade frustrationen in, den att hans lag låg under med 0-2 hemma och att han före matchen sagt att han kände ”en stigande målhunger” och det viktiga var att ”gå in för fullt”.

 

Det gjorde han, han gick in för fullt fast alldeles för sent. I båda fallen är bollen redan bortnickad när Badji kommer in och skadar motståndarna. Ludwig Fritzon spelade vidare efter någon minuts undersökning, Douglas Bergquist fick ledas ned i omklädningsrummet med djurgårdspublikens buanden ringande i öronen.

 

2016 fick han två hjärnskakningar. Det var även en mot Häcken i cupen och eventuellt ännu fler. ÖFK:s läkare säger till Fotbollskanalen att det förmodligen inte är någon fara med Bergquist och att han kanske spelar nästa match – med tanke på historien är det ett märkligt och faktiskt helt oetiskt uttalande av en ansvarig läkare. För en spelare som känner sig groggy, leds direkt ut i omklädningsrummet och har den historien krävs naturligtvis noggrannare undersökningar och överväganden. Kanske reflekterar läkarens uttalande bara inställningen i svensk lagidrott över huvud taget. En inställning som liknar boxningens – det är OK att slå ihjäl en motståndare med slag mot huvudet men råkar du träffa under bältet, mellan benen, blir du omedelbart diskvalificerad.

 

Expressen hade i helgen en stor grävande undersökning om hjärnskador i svensk hockey och de 79 spelarna som tvingats sluta. Blir det svensk fotboll nästa helg? En vinkel för Expressen är absolut varför domarna anser att man ska ha koll på hela kroppen utom huvudet. Sparkar eller armbågar du någon i huvudet åker du ofta ut direkt. I mindre allvarliga fall när du sparkat eller armbågat utan att skada blir det varning för farligt spel. Här har vi en kille som i ambitionen att ”ge allt” går in och skadar motståndarna på exakt samma sätt som vid en eftersläng med fötter och armbågar men Badji blir inte ens varnad. Trots upprepade efterslängar. Hur förklarar huvuddomare Magnus Lindgren och hans kollegor den logiken?

 

För att ytterligare addera till misären: Marcus Danielson sänkte Rewan Amin med huvudet eller axel så allvarligt att Amin bars ut och tvingades byta på grund av huvudskada, med även djurgårdspublikens buanden ringande i öronen. I det här fallet var Danielson först på bollen även om han gick in våldsamt i situationen. I samband med Bergquist skada fick Bärkroth en varning för en ful stämpling på Tom Pettersson. Så det gick att varna spelare, bara de skadade något annat än huvudet på motståndaren.

 

Jag tror inte Djurgårdsspelarnas handlande var avsiktligt men konsekvenserna var uppenbara och rätt hemska. I Douglas Bergquist fall kan det vara en karriärhotande skada eftersom han haft så många hjärnskakningar tidigare – och svenska fotbollsdomare tycker det är helt OK!

 

Man tar sig för huvudet…


About this entry