Målvaktsmåndag ( publicerad tre veckor senare…)

Det är en bra rubrik eftersom målvakter är en slags måndagar – de måste finnas men de möts sällan av jubel och hyllningar. Och så är de längst bak i veckan, även om de är först, rent turmässigt.

 

Kristoffer Nordfeldt – petad i klubblaget men landslagsmålvakt trots att han var matchotränad och saknade helt taijming. Frågetecken. Uttagningen av våra herrlandslagsmålvakter är i mitt tycke lite underlig.

 

Andreas Isaksson – två pinsamma matcher mot BP på grund av jättetavlor på långskott. Känns nog som sista säsongen i dg men kanske inte i morgon? För samtidigt som det blivit några missar är han så vältränad och lätt i kroppen att han kan lätt kan stå i ett allsvenskt topplag minst en eller två säsonger till. Så sund och erfaren är Isaksson.

 

Isak Pettersson – Räddade Norrköpings seger men visade också hur osäker man kan bli när man vill passa ut bollen på sidorna men har två helt nya spelare på var sin sida i trebackslinjen. Millimeter från katastrof!

 

Erik Dahlin –  Man ska inte försöka vara en bättre målvakt än man är. Tyvärr visar Erik Dahlin ganska ofta att det ”keeper-ordspåket”  är sant. I går försökte han ”kollapsa”  på närskott men är inte alls så smidig att han klarar det. Så bollen gick in cirka tre, fyra decimeter från hans vänsterfot. Mellan den och en hand i gräset och resten av kroppen långt, långt från bollbanan. Hade han haft bättre teknik/ bättre målvaktstränare hade han antingen hunnit ned eller använt foten. Att inte vara smidig och ändå försöka kollapsa på ingen tid alls är inte så imponerande. Signifikativt för senaste årens IFK.

 

Courtois – Kunde inget göra på Athletics ledningsml men Courtois gör inte de där fantastiska räddningarna längre. Eller är det bara så att Madrids försvar är så bra att han sällan behövergöra det där extra?

 

Simón – När Courtois lämnade Chelsea värvade de Athletics Kepa för högsta övergångssumman för en målvakt någon sin. Så unge Simon fick chansen i Athletic Club och han var bra i går. Gjorde en fettavla vid en enkel frispark och bollen studsade mot handskar och ut. Men på returen kastade hans framåt, gjorde sig stor och tog skottet i bröstet. Ett imponerande mod. Kan han alltid visa det blir an nog en utmärkt ersättare till Kepa.

 

Oscar Linner – en orsak till att han släppte in Thern studsande skott är troligtvis att han står alltför långt in. Alltför ofta står/hamnar han nästan på linjen vilket gör att när han ska slänga sig mot stolpen till går han inte dit med hela kroppen utan endast med händerna av rädsla för att slänga sig med huvud och armar i stolpen. I fall han slängt sig med hela kroppen hde han också haft mer tid på sig att läsa och täcka studsen. Genom att ha händerna mer framför sig än åt sidan kan han lättare justera armarna i höjdled när bollen inte studsar exakt som den borde.

 

Ter Stegen – räddade Barça med flera fantastiska parader vid frilägen.

 

Kevin Sthur Ellegård – räddade länge Elfsborg. Enligt Henriksson inte en av allsvenskans fem bästa men egentligen topp 4 eller topp 3 i allsvenskan. Bättre än Isaksson i år och nästan lika gammal.

 

Peter  Abrahamsson – ska en landslagsmålvakt släppa ett markskott under sig, och i mål, från 25 meter? Häckenmålvakten var ju enligt Richard Henriksson en av allsvenskans allra, allra bästa. I mitt tycke har han varit en av huvudförklaringarna till Häckens förfärliga säsong.  Frågetecken. Uttagningen av våra herrlandslagsmålvakter är i mitt tycke lite underlig.

 

Förste landslagsmålvakt Robin Olsen var på Chievos reducering men tippade det skruvade skottet upp i krysset. Så nära. Matchen sista spark var ett liknande skott så Robin också var på men nu lyckades fingertopparna tippa den i ribbans överkant och rådde på så sätt helt och hållet en poäng åt Roma hemma. Hade han räddat en seger och inte endast en poäng på Olympico hade han varit stor hjälte – nu blir han bara en spelare som slipper underkänt betyg.

 

 

 


About this entry