De hemliga publiksiffrorna

Att redovisa publiksiffror har alltid varit en självklarhet i fotbollsvärlden. Tills nu. UEFA har bestämt att inte offentliggöra några publiksiffror på sina hemsidor. Där finns massor av annan, ofta helt meningslös statistik och matchuppgifter men just publiksiffror saknas.

 

Vi kan misstänka att det beror på att vissa publiksiffror är usla. De flesta matcherna i Liga A har dragit massor av publik medan till exempel Cypern efter den inledande bortaförlusten mot Norge endast drog 1115 i Nicosia mot Slovenien. Fast man vann 2-1.

 

I Oslo drog Slovenienmatchen endast 6000 åskådare och man sänkte därför priset för sittplats från 500 till 200 kronor inför nästa match. Vars publiksiffra inte redovisas ens av Wikipedia som då de lyckas få fram ett tal hänvisar till livescore.com som källa. Ifall Norge var lyckosamma med sänkningen vet jag alltså inte.

 

I kväll 20:45 möter Sverige Slovakien i en nästan fullständigt meningslös träningsmatch. Det kan bli under 13 000 åskådare och därmed bottenrekord men troligtvis räddar det fina sensommarvädret förbundet från pinsamheten.

 

Finland som är på väg att vinna sin C-grupp före de mycket högre rankade Grekland och Ungern har haft 4000 i Åbo och 10 000 i Tammerfors. Gårdagsmatchens siffra hittar jag inte men av TV-bilderna att döma var det betydligt mindre än 10 000 på läktarna. Bör nämnas att årets högsta publiksiffra i finska ligan är 5 000 åskådare.

 

Jag tycker UEFAs agerande är pinsamt. Genom att inte redovisa publiksiffrorna kommer dessa nu få betydligt mer exponering än ifall man redovisade siffrorna självmant, så som fotbollsvärlden gjort i 130 år.

 

På sätt och vis markerar detta ett paradigmskifte inom fotbollsindustrin. I begynnelsen var publiksiffrorna en möjlighet att stoltsera med att klubben och spelarna drog tusentals människor att titta på ju deras lekfulla amatörsport. Länge var publiksiffror en betydande del av inkomsterna för både klubbar och landslag. I dag är herrlandslagen inte speciellt intresserade av publiksiffror för de stora pengarna är helt kopplade till att folk ser matchen på skärmar och bombas med reklam.

 

Det kommer förmodligen inte dröja länge förrän UEFA/FIFA inför en paus i varje halvlek så att man kan sälja mer reklam.

 

Låga publiksiffror är inte ett problem så länge de inte offentliggörs, och visualiseras. Redan i dag är TV-produktionerna inriktade på kameravinklar som inte avslöjar alltför tomma läktarsektioner. Bland annat genom att hänga upp kamerorna ovanför planen så vi endast ser gräs eller bakom målen så vi inte kan avgöra hur glest besatta kortsidorna på andra sidan planen är. Genom att i princip endast ta upp publikljud från en klack eller ytterst begränsad men högljudd del av arenan skapas en fin stämningsfull miljö, framför skärmen.

 

 


About this entry