Eurosport och historieförfalskningen

Från Eurosport

Rasism handlar om att exkludera – att människor på grund av annorlunda hudfärg inte tillhör normen och därför är mindre värda.

 

Ibland går försöken att haussa anti-rasism och rättvisa alltför långt, blir orättvisa, ja nästan rasistiska. Som när Eurosport hyllar männen med Black Panther-hälsningen på pallen i OS i Mexiko 1968.

 

Det är väldigt snyggt gjort och jag har absolut inget emot texten heller. Förutom en sak – en man är exkluderad. En man som spelade en viktig roll och som hela livet fick lida för att han ställde sig på John Carlos och Tommie Smiths sida – både på pallen och i kampen för människors lika värde.

 

Problemet, det som gör att Eurosport helt enkelt deletat honom ur historien, är att australiensaren Peter Norman var vit. Då blir det lite komplicerat, inte lika svartvitt.

 

”Peter Norman stod på pallen i Mexiko 1968 när Tommie Smith och John Carlos höjde sina nävar i protest mot diskrimineringen av svarta i USA. När Norman begravdes i dag återförenades trion Smith och Carlos bar Normans kista.

 

‪Vid OS-protesten bar australiensaren Norman en knapp till stöd för de svartas sak. Det var även Norman som föreslog att Carlos skulle ta den ena av Smiths svarta handskar vid ceremonin.

 

‪-Peter ryckte aldrig till, sneglade eller vände på huvudet. När jag såg in i hans ögon såg jag inget annat än kärlek, sade Carlos på begravningen.

 

‪Peter Norman dog i en hjärtattack förra veckan. Han blev 64 år.

 

‪Hans tid på 200 meter från OS, 20,06, står sig än i dag som australiensiskt rekord.” – Från SVT 2006

 

 

 


About this entry