Ifall Jannes bleka landslag har ett ansikte är det jävligt rynkigt

Han sparkar i luften inför öppet mål, bollen studsar på en försvarares skenben och hamnar återigen framför hans fötter och nu kan han toffla in den.

 

Det var prestationen som, inför öde läktare, gjorde John Guidetti till ”matchens lirare” mot Slovakien på Friends. Mer behövs inte för att haussas i ett svenskt herrlandslag hösten 2018.

 

Fokuserar vi istället på det mindre fantastiska med Janne Anderssons killar och bortser från de osannolika VM-framgångarna under landslagsåret är det inte lika kul. Då framkallas bilden av ett defensivt, ängsligt, anemiskt och ålderstiget landslag i djup utförsbacke. Ifall vi skall ge landslaget ett ansikte i oktober 2018 är det väldigt blekt och rynkigt.

 

Här finns inga målgörare, förutom skyttekungen Guidetti som nu gjorde sitt andra mål på 25 landskamper. Här finns ingen mittfältare som kan slå bra passningar i fart på offensiv planhalva och här finns väldigt lite konstruktivitet över huvud taget. Vad som finns är en bra förstemålvakt, en gigant som Granen (i Superettan och kanske inte vad Janne ska luta sig mot inför framtiden) och ett hyfsat försvarsmässigt agerande. Men det håller ju inte. Här finns ju absolut ingen framtid, speciellt som Janne Andersson varken vill ta ut lovande spelare eller spelare med annan fotbollskulturell bakgrund än den Jimmie Åkesson och Kent Ekroth förespråkar.

 

I princip alla danska fotbollsstjärnor (utom Christian Eriksen) har invandrarbakgrund. Finlands båda mål i segern mot Grekland i måndags gjordes av spelare med mörk hudfärg – och då pratar vi om ett land som tagit emot cirka 1/100 så få flyktingar och invandrare som Sverige. Likadant i Norge – de med annan fotbollskulturell bakgrund dominerar medan vi i Sverige har reserverna Jimmy Durmaz publikfriande men helt dysfunktionella dribblingar och Guidettis latenta målfester…

 

Ja, man kan skylla på U21-matchen samtidigt men ingen av de som var där var med i VM-truppen. Jag har en känsla av att först när Sverige åkt ur B-gruppen i Nations League kommer Janne Andersson mot sin vilja tvingas förnya sitt landslag – då har Sverige redan förlorat en halv säsong, liksom det momentum inför EM som Nations League borde varit men absolut inte blev.

 

Ps Bottenrekordet med 9876 åskådare var lika väntat som den impotenta prestationen på plan och borde lända till eftertanke. Det gör det också,  för alla utom det svenska fotbollförbundet.


About this entry