Moral vs surkål och bedrägeri vs barnarbete – en infernalisk allsvensk söndag

Jobbar på en shiitakebrunch med nürnbergerkorvar, surkål, korianderoch Ouzo. Eftersom det tar tid skriver jag gärna några rader om vad som lovar bli några av årets två eller tre mest spännande fotbollsmatcher. Än så länge. Precis som MFF-Hammarby i går var väldigt bra och intensiv.

 

Ska Özkan få vara kvar nästa säsong behövs det minst ett kryss – torsk mot AIK och han ryker. Garanterat. Ifall Djurgården blir åtta eller sjua spelar ingen roll – de kommer vara 20 pinnar efter Gnaget och med tanke på vad klubben investerat i gamla stjärnor så är återbäringen bedrövlig.

 

Det ser illa ut för Özkan nu när Isaksson missar sista derbyt.

 

Än mer infernalisk är Kindberggänget mot landets mest välmående klubb vars rikedom skapats av barnarbete, stackas barn och ungdomar som själva slitit ihop till resan eller försakat en massa annat för att få spela Gothia Cup?  Häckens förmögenhet och möjlighet att betala så höga löner är uteslutande byggd på turneringen. Det är inte straffbart men är det så mycket bättre rent moraliskt än att slussa över några kronor från Peab och ett rikt bostadsbolag?

 

Det är naturligtvis fel och olagligt men att låta de superrika sponsra regionalt utsatta elitklubbar i stödområden tycker jag inte är så himla fel. Och ifall vi tittar på PEAB, deras affärsmoral och inofficiella värdegrunder tycker jag inte det är ett så stort brott att ”låna” lite av dem. Men det är ett brott och ska självfallet bestraffas, av domstol.

 

I allsvenskan är det lika infernaliskt – båda klubbarna måste vinna för att ha chansen på en tredjeplatsen eller i värsta fall fjärde och hoppas på att de redan poängbesuttna allsvenskarna också tar hem cupen.

 

Jag är fortfarande övertygad om att MFF blir två att och den av ÖFK eller Häcken som vinner idag har en bra chans på lilla silvret, det vill säga Europa.

 

Det resonemanget bygger på att Norrköping tappar poäng idag. Kan inte KFF:s laguppställning men även här har vi en rysarmatch för huvudtränaren. Rydströms lag har inte övertygat, åtminstone inte poängmässigt. Han sitter på samma allt hetare bänk som Özkan. KFF kommer inte att behöva kvala men de måste ju kunna stå upp mot topplag hemma – det tror jag styrelsen kräver och då är det upp till bevis i dag. Annars tror jag Rydströms räkmacka in i ”huvudtränarhelvetet” spolas ned i toaletten i kväll i Kalmar. Kan Bröderna Elm rädda Rydströms tränarkarriär? Vill de?

 

 


About this entry