Robin (och Martin) räddar åter Sverige

Den där räddningen i slutet av första halvlek var avgörande. En i desperation uppkastad näve eller en reflex spelar ingen roll – det var ju redan mål sett till läget. Kanske är det till och med så att Robin läser avslutet och sedan har turen att få bollen på sig men det finns flera olika alternativ för honom och han väljer rätt. Det måste vara en av de mest betydelsefulla paraderna i modern svensk fotbollshistoria för degraderingen till grupp C kunde ha blivit början på en ännu djupare nedförsbacke. Sverige hade tvingats göra det man är sämst på i flera år framöver – föra matcher och göra mål mot sämre lag.

 

Hanna Marklunds bedömning av chanser och straffar och målvaktsarbete är inte hundraprocentig. För även om Granens straff är bra, väldigt bra till och med så är ju målvakten där och kanske till och med på bollen.

 

Den turkiske målvakten var annars (enda bra räddningen på Helanders nick) rätt usel. Tappade ett enkelt inlägg, obegripligt dålig med fötterna. Men likaså Turkiets mittfält var ofta ganska ointresserade av hemlöp. Och de gjorde ofta många enkla misstag vid uppspelen.

 

En anledning till misstagen var förstår den svenska pressen. Seb Larsson och framförallt Martin Olsson gjorde ett enormt jobb i spelet utan boll men framförallt tog Martin alla de där löpningarna som särade Turkiets  backlinje. Som vid anfallet som slutade i straffen: i första hand Martin men även Seb och Ekdahl tog löpningen, hemmalagets mittfält hade inte lust och så blev Sverige fem mot fyra. Vilket gav ytorna, passningen och sedan straffen och tillslut segern.

 

En gång i tiden ställde Sverige upp med fyra mittbackar. Idag var det nästan fem backar (varav Mikael Lustig i princip var 100-procentig), tre defensiva mittfältare, två vanliga mittfältare varav en var uppsatt som forward och så en defensiv forward i Berg. Det funkar förmodligen inte mot Ryssland, Sverige måste vinna mot ett Ryssland som liksom Sverige inte vill ha boll men däremot springer fruktansvärt mycket. Allt annat än 0-0 efter 80 minuter vore en jättesensation. Sedan….

 

 


About this entry