Bakom framgångarna Robin, bakom Robin Maths

På Janne Anderssons vänstra sida sitter alltid hans vänstra hand – målvaktstränaren, åsiktsplanket och säkert mycket mer. Det beror inte enbart på vidskeplighet. Maths Elfvendal har just förlängt kontraktet med det svenska herrlandslaget i fotboll över VM 2022 ifall det nu blir något och vart det än spelas). Under alla omständigheter är oddsen för svenskt deltagande och framgångar mycket bättre nu med Maths (och resten av ledningsgubbsen på bänken) än det varit på 10-15 år.

Maths (för övrigt yngre än ungefär halva startelvan) har varit mycket delaktig i att Robin Olsen gjort det Andreas Isaksson aldrig förmådde. Att gå från en bra landslagsmålvakt med hygglig klubbkarriär och ranking runt nummer 30-40 till nära – världsklassmålvakt och ranking runt 15-20. För även om Fedel och de andra målvaktstränarna och kollegorna Robin haft genom åren betytt mycket så har Robins landslagskarriär betytt mest för hans utveckling, för det stora språng han gjort efter den elaka skadan för åtta månader sedan i FCK.

Nu var Robin kanske inte hundraprocentig i VM. Kanske berodde det på kontraktsförhandlingarna med Roma eller att han bara inte hann tillbaka i form efter skadan men den ändock gedigna och klanderfria VM-insatsen bäddade dels för storspelet i ett olyckligt Roma och framförallt för de helt makalösa matcherna i Nations League. Ifall man tar ut en elva efter det här kvalet så står Robin i mål – utan tvekan. Alla de stora namnen i A-grupperna har gjort en eller flera tabbar: Robin har gjort magnifika räddningar som delvis beror på hans nyvunna fame: de potentiella målskyttarna har sett hans räddningar och vet att det krävs väldigt mycket av dem för att passera honom. Vilket tvingar dem att försöka så på än svårare avslut än de gjort ifall målvakten var medelmåttig.

Till Robins lyft tror jag även stämningen i landslaget bidraget. Dels att man vinner, dels att man tar en stark kollektiv känsla och spelar övervägande defensivt. Ingen svensk målvakt har ständigt haft så många egna spelare i boxen som Robin haft. Det förstärker kollektivet, ökar den positiva kommunikationen, höjer målvaktens självkänsla och underlättar hans arbete. Det är en jävligt skön känsla för en målvakt att veta att där är många lagkamrater mellan honom och bollen. Att han inte endast är sista hindret för friläget och ett motståndarmål utan att målvakten, om än trängd, är dessa ögonblicks överbefälhavare. Alla tvingas spelar i den box som är Robins fysiska och mentala hemmaplan, oavsett spelplats. Det är en jävligt skön känsla att veta att även ifall man försvarar lågt har man en statistik som visar att just den här taktiken gör laget till vinnare!

En annan viktig men ganska förbisedd orsak till Robins framgångar är att Janne och Maths släppt fram reserverna i vänskapsmatcherna. Man kan diskutera taijmingen, framför allt med Nordfeldts comeback, men det har visat att landslagsledningen tror på sina målvakter och att man inte straffas för ett eventuellt misstag. Den tryggheten är viktig inte enbart för reserverna utan även för den självklare förstemålvakten. Det skapar harmoni och en viktig känsla av ömsesidig respekt och ansvar.

Om vi ska haussa Maths lite till när vi ändå håller på så är det han som valt, utvecklat och gott i god för att den lille orutinerade killen från Halmstad BK:s reservlag blev vald till Allsvenskans bäste målvakt 2018. För ett år sedan var Isak Pettersson blott en lintott och B-lagsmålis vid Lagans strand. För en vecka sedan var han nära att vinna SM-guldet till Norrköping. Om Isak kan bli landslagsmålvakt i sommartider, ifall Robin kan ta steget upp till topp 10 lär vi få veta inom ett år eller två. när det är dags för VM-kval. Efter VM 2022 – kanske är det då dags att Maths frigör sig från stolen bredvid Jannes och sätter sig på en helt annat bås i en delvis annan roll?


About this entry