Ändra frisparksregeln

Att se fotbollsspelare jogga är ingen bra underhållning. Både FCK och FCM ägnade dock merparten av den tidiga seriefinalen åt att just långsamt springa över planen och upp i motståndarnas straffområde. Där de hoppade, knuffade och omfamnade varandra som om det var två folkdanslag i hambo och inte danska fotbollspelare inan bollen slutligen efter lång väntan lirades in. Varje offensiv frispark som kunde lyras in i motståndarnas box lyrades in efter cirka 30-40 sekunders förberedelser. Lagen hade cirka 10-12 var, plus mängder av hörnor och inkast med samma scenario så kan ni själva räkna ut hur upphetsande det var.

Den huvudsakliga anledningen till den påfrestande och publikfrustrerande ”fotbollen” är att danska herrklubbar numera satsar på stora långa, afrikanska anfallare och lika stora, biffiga styvnackade försvarare av kaukasiskt ursprung. Lite långsammare, lite trögare men lika långa och lätt klumpiga.

Det lyras och lyras och vi i publiken luras på fotbollsmatchen. Det går lätt att justera, ifall de konservativa fotbollsgubbarna med makten vill. Precis som i andra sporter borde fotboll ha en snäv tidsgräns inom vilken bollen måste sättas i gång. Säg tio sekunder. Det skulle också medföra att den spelförstörelse som orsakats av att motståndare springer och ställer sig vid bollen efter domaren blåst ska åtgärdas hårdare och kompromisslöst.

Idag går det inte att slå snabba frisparkar för motståndarnas första uppgift är att ställa sig framför bollen. När sedan momentum har förlorats väljer frisparkslaget istället att antingen rulla bakåt eller flytta upp försvarskolosserna i boxen. Det ger en extra fördel åt det lag som orsakar många frisparkar. Ska det var på det viset?


About this entry