LITEN JULEKATEKES

Det är få av oss som tror på jultomten. Men vi låtsas och låter honom existera i dag som om han verkligen fanns. Vi gör det för barnens skull och vi gör det för att det ibland är bra att ha ett fiktivt värde till hands, även för oss salongsberusade ateister och agnostiker.

Vi klär oss kanske till och med i hans klubbfärger men varför går vi människobarn omkring och beter oss som fanatiska religiösa resten av året, vi som nu en gång för alla inte tror på Bibeln eller Koranen eller någon annan existentialistisk guide och moralmanual i papper?

Varför kan inte vi supportrar inse att det vi tror på inte existerar annat än i form av en lustig, oförutsägbar lek och att det enda egentliga värdet är just det oförutsägbara, att bollen aldrig rullar riktigt rätt och rättvist? Sport och idrott är lek och ska förbli sådan – om än med högavlönade, välmående människobarn som symboler. Det finns en rad sunda, positiva egenskaper förknippade med idrott och sport – ta vara på dem och helga inte det negativa, destruktiva – sluta hata vardagen och 0-0 för det är just i detta mållösa som livets mening finns, leken.

Varför sätter vi vårt hopp, vår självkänsla och ekonomi i pant hos till exempel fotbollsklubbar och spelbolag? Vem tror egentligen på Glenn Hysén, oavsett hur jävla fryntlig och ”Dressmanu-pimpad” han än ser ut i reklamspottarna?

Det är helt ok att älska spänning, ovisshet och en klubb som till exempel MFF eller AIK men exkludera därmed inte allt annat. Och fatta att AIK inte finns mer än Jultomten. AIK är värt ombry, gullande, respekt, mys och kanske en guldklapp redan i oktober men fatta att det inte är ditt liv och att den dag du verkligen behöver en oväntad favör kommer inte tomten, eller AIK att fixa det. AIK är en fiktion. Fortsätt gärna älska AIK men snälla tro på nåt annat mer substantiellt – som framtiden, riktig kärlek och att uppföra sig som en vanlig hygglig människa bland medmänniskor. Det betalar sig – om än inte i just tre poäng och SM-guld.

Ps Jag vill med detta hedra AIK för att dess herrspelare och supportrar var bäst i allsvenskan år 2018. Jag trodde att de skador och medicinska motgångar som drabbade dem på försäsongen skulle få negativa konsekvenser, typ en mindre glittrande medalj. Att ändå vinna visar hur bra de var och vilken oerhört duktig fotbollsledare som Rikard Norling är. God Jul önskar Maxtiotår!


About this entry