Ett fotbollsland i ”Lyxfällan”

Den öppna rasismen på läktarna och den illa maskerade i italienska regeringen är bara en symtom på något mycket värre. Hur sjukt är egentligen Italien och italiensk fotboll? Hur nära den slutliga kollapsen befinner sig Bella Italia? Var inte den missade VM-turneringen ett av de tydligaste exemplen på att både land och fotboll är farligt nära att gå in i väggen: resultatmässigt och ekonomiskt? Moraliskt är man där redan. Sedan länge.

På EU-nivå fortsätter kriget gällande budgetunderskott och den nya högerpopulistiska, EU-skeptiska regeringens vägran att minska med EU.s största skuld och underskott. Tvärtom har man försökt att öka upplåningen och underskottet genom att utlova en rad nya, ofinansierade grovt popualistiska reformer de tycker resten av EU:s medlemsstater ska vara med att betala.

Liksom Grekland har Italien levt över sina tillgångar i decennier och när de överkokta pastafinanserna faller samman kommer de kokheta ekonomiska tsunamivågorna översvämma både din svenska bank och ditt allsvenska lag. Ingen eller inget förblir torrt för italiensk fotboll bor granne med den kaosartade nationalekonomin, liksom med politiken. Italienarnas ovilja att göra rätt för sig påverkar alla andra européer negativt, även dig och din klubb. Det är då, när domarna dömer fördel för hudfärg och ekonomin kraschat som den italienska fascismen kommer stryka bort sminket med tifosi-halsduken och visa sina sanna, av hat förvridna, ansiktsdrag.

När Napolis mörkhyade mittback Kalidou Koulibaly på Annandagen förföljdes av ap-ljud och rasistiska ramsar på San Siro reagerade inte de som bär ansvaret.

– Det var en konstig stämning och tre gånger bad vi om att matchen skulle avbrytas. Speaker varnade också tre gånger. Koulibaly var uppenbart irriterad. Vanligtvis är han väldigt lugn och professionell, men han utsattes för apljud hela matchen, säger Carlo Ancelotti till Sky Sport Italia, enligt Football Italia som citeras av Fotbollskanalen. Till saken hör också att högerextrema så kallade Interanhängare (som opererar tillsamman med andra fascistoida fans från Varese och Nice) överföll Napolisupportrar före matchen och en människa dödades.

Koulibaly blev utvisad när domaren gav honom ett andra gult för att han applåderade det första gula. Helt uppenbart var Koulibaly påverkad av Interläktarnas rasism och applåden ska snarast ses som en ironisk kommentar till domarens naiva och i mitt tycke rent felaktiga agerande. Om det är konsekvenserna och inte intentionen som ska bestraffas – varför inte avbryta matchen eller ge Koulibaly det stöd och skydd domaren ska ge spelarna?

Det blev inte bättre av att Italiens vice premiärminister och inrikesminister, Matteo Salvini, menar att man inte bör ta det som inträffade på San Siro på alltför stort allvar.

– Rasism är sånt som idioter håller på med, men inte ska vi kategorisera allt likadant. Exempelvis sjöng bortasupportrarna att ”Milan skulle brinna”, är även det rasism? säger Salvini i tv-programmet ”Tiki taka”.

– (Leonardo) Bonucci buades ut – är det rasism? Sunda hån mellan supportrar är inte samma sak som rasism.

Italienska fotbollförbundets dom tvingar Inter att spela de två nästkommande ligamatcherna, mot Sassuolo och Bologna, inför tomma läktare. Curva Nord, Intersektionen, stängs av ytterligare en match.

Flera kollegor bland annat Cristiano Ronaldo och Dries Mertens har fördömt beteendet och visat Koulibaly sitt stöd. Borde inte alla spelare, och ledare göra det samma? Plus domarna? Borde inte en vice premiärminister se rasismen som ett hot istället för att bagatellisera den?

Borde inte supportergrupper till alla Serie A-lag (inkl de Laziosupportrar som inte är rasister) ta avstånd från beteendet eller är det här bara den italienska fascismen första steg. När jag skrev om supportrar för ett tag sedan var det detta jag såg – att hatet och föraktet är gränslöst ifall man inte de goda krafterna gemensamt stoppar det.

Under alla omständigheter tror jag många mörkhyade europeiska spelare i fortsättningen kommer tänka sig för ett par gånger innan de eventuellt väljer att spela för en italiensk klubb. Kanske kommer man märka något redan nu under januarifönstret.

 

Ps Länk till debattext om SD och svensk fascism i Sydsvenskan.


About this entry