Helsingborg allsvenska vinnare 2019?

Jag tillhör de blinda och oförstående som lever i övertygelsen om att fotboll är ett lagspel. Att inte ens Messi eller Luka Modric lyfter ett i övrigt mediokert allsvenskt lag. Ifall HIF nu skulle få rätsida på ekonomin, eller en generös kurdisk miljardär dyker upp och värvar någon av världens bäste fotbollsspelare 2018, tror jag ändå inte det räcker hela vägen till allsvenskt guld. Ifall nu Luka Modric ens var världens bäste herrspelare 2018?

Tidigare har både FIFA, UEFA, France Football och Gud vet vem rankat honom först. Nu gör nu vanligtvis ganska pålitliga dagstidningen The Guardian samma misstag. Fast det är inte The Guardian utan deras utvalda ”expertpanel” med Erik Edman, Patrik Andersson och en massa journalister, sammanlagt över 200 stycken som gjort det. Jag anser det är en grov missbedömning. Antingen på grund av rädsla att tycka annorlunda än de mer officiella tyckarna eller för att man tycker en bra VM-turnering och att vinna CL-guld gör en bäst. En alternativ, möjligtvis lite provocerande förklaring, är att ett flertal av dessa ”Erik Edmans” helt enkelt inte fattar fotboll tillräckligt bra. Tar vi bort Modrics fantastiska VM så var han blott en av många duktig fotbollsspelare i ett ganska vinnande klubblag år 2018. Luka borde vara runt 20-25:e plats, silvret i VM oräknat. Tycker jag.

Världens näst bäste fotbollsspelare var Paul Pogba. Kan man fotboll och såg hans VM så vet man det. Det är ingen av alla dessa Erik Edmans, och professionella fotbollsarbetare som fattar det. Om en månad, eller kanske bara om två, tre veckor kommer de hålla med mig nu när han får spela och i en roll han trivs bättre med men varför är han så inte ens med på någon av alla dessa listor? Jo för att han hade en galen och latent misogyn tränarhaverist mellan sig och bollen. Jag tror det i efterhand kommer vara förklaringen till Mous fatala misslyckande – att han såg Pogba inte som en fantastisk fotbollsspelare utan istället någon som utmanade hans auktoritet och självutnämnda kungaroll. Men Pogba var likväl världens näst bäste spelare 2018 även om han inte fick visa det så ofta i just klubblaget.

Överlägset bäst var Messi. Inte för att han hade ett fantastiskt år utan för att jag tycker VM består av lag. Trots Hugo Lloris misstag vann Frankrike ganska enkelt VM. Spurs hade kanske klarat sig bättre i ligan i fall Lloris gjort färre tabbar i EPL. Samtidigt har jag ett bestämt intryck av att målvakter inte är en del av fotbollen för de här 228 experterna i The Guardian utan mer något fel och onödigt de helst skulle velat slippa bry sig om.

Jag vet inte om Erik Niva är med i juryn eftersom han skriver så bra om svensk fotboll och är så duktig på att googlatransfer-översätta andra texter men han rankar ju målvakter utifrån så få misstag de gör och Jan Oblak gjorde utan tvekan få misstag. Världens bäste målvakt har enligt ”Erik Edman” 26 utespelare framför sig. Atletico Madrids keeper är överlägset bäst i världen, tycker de.

Sedan följer som:
37:e Courtois
39:e De Gea
40:e Lloris
43:e Alisson
44.e Ter Stegen
59:e Ederson
60:e Buffon

Ifall förståelsen av fotboll inkluderar målvaktens arbete och att kunna värdera hans insats i förhållande till utespelarnas tycker jag inte att de här bokstavligt dryga 200 experterna sammantaget, deras resultat, kan kallas ett val av ”fotbollsexperter”. Dels på grund av oförmåga att värdesätta målvakter, dels för att de tycker Luka Modric var bäst. Jag tycker det är sorgligt att fotbollsjournalistiken har hamnat i den här fällan av feghet, osjälvständighet och ren okunskap. Nu har väl ”fotbollsjournalister” och gamla utespelare sällan eller aldrig förstått målvaktens värde men som medaktörer i en global, vilt skenade underhållningsindustri tänker jag att de kanske borde ha fortbildad sig lite, på vägen. Om inte annat för att det kanske fanns en yrkesstolthet eller liknande?

Fotbollskanalen är som oftast ett lysande undantag. De rankar Messi som etta och Modric som trea. David De Gea är bäste målvakt på 14:e plats. Men Maxtiotår är inte Maxtiotår ifall han inte finner något värt att ifrågasätta även här.

De Gea räddade Mou, och Man United, omoraliskt många gånger, speciellt i en match borta mot Arsenal var han outstanding. Samtidigt hade han ett riktigt dåligt VM. De Gea var inte en av turneringens tio bästa målvakter, kanske inte ens topp 20. Det var inte enbart tabbar utan även en tveksamhet och obeslutsamhet som smittade hela försvaret. När det kom till straffsparksavgöranden såg det ut som om han inte ville vara kvar på planen.

Marc Andre Ter Stegen var världens bäste fotbollsmålvakt 2018 tätt följd av Alisson och Ederson. Men. David De Gea kan till skillnad från Messi och Modric göra HIF till allsvenska mästare. Det räcker med att låta en eller två spelare ligga tätt på stjärnan och stänga ute honom från bollen, inte tillåtna honom att briljera. När det inte finns några andra, ”stand-in-stars”, bredvid Messi så som i Argentinas landslag kan en spelare totalt oskadliggöras så här. Med en cynisk fotboll och en mästerlig målvakt kan det dessutom vara närmast omöjligt att göra mål på ”HIF”. Har man sedan även nån eller några duktiga omställningsspelare kan man gå långt, som Man United gjorde nästan hela säsongen, som Frankrike gjorde i VM, som Belgien gjorde mot Brasilien och som lag vars spelare vill ha boll och spela offensivt ofta misslyckas mot: likt just Brasilien, Kroatien och Barcelona.

Så HIF, har ni klarat krisen och nu säkrat elitlicensen så satsa på De Gea istället för Messi och passa er för Modric, vad än Madrid är beredda att rea ut honom för.


About this entry