Världens bästa lag

Eftersom vi på årets sista dag just klarat ut vem som är världens bäste fotbollsspelare är det väl lika bra att lösa den andra tvisteknuten – världens bästa lag 2018?

Jag skriver på grund av Man Uniteds nye norske, högst tillfällige, tränare. Han sa häromdagen att spelarna med utgående kontrakt som De Gea och Martial borde skriva nya kontrakt för United var världens bästa klubb genom tiderna. Han sa det, på fullt allvar. Troligtvis var han även nykter vid tillfället även om hans ansiktsmimik alltid tenderar att ge ett berusat intryck.

Alltså. Oles klubb har vunnit en Europacup, för 50 år sedan, och en CL-titel. För snart 20 år sedan. Madrid har väl vunnit cirka 14-15 stycken. Är inte det bättre? Madrid har vunnit i princip allting tråkigt många gånger utom just engelska ligan. Så hur stort är det då att vinna den av hävd hybrisstinna serien?

Inget engelskt lag har vunnit CL på… … ganska många år. Ett av dem har spelat final, några få har gått till semi de senaste sju, åtta säsongerna. Bara för att man har mycket pengar och kan köpa dyra spelare och tränare betyder det inte att man är bäst. Just nu leder Liverpool ligan överlägset och har redan blivit kallade världens bästa lag i The Guardian. Samma Liverpool som hade åkt ur CL i gruppspelet ifall det inte hade varit för att Alisson gjort flera fantomräddningar i slutskedet, på hemmaplan mot ett italienskt lag. Tidigare i CL hade Liverpool blivit utspelade av serbiska Röda Stjärnan, ett lag som PSG körde över med många, många bollar. I denna liga ligger världens bästa lag just nu på sjätteplats, hotade av världens sjunde bästa lag Wolverhamton.

Vad gäller tunga titlar är väl Man United fyra, femma i Storbritannien och trea i England. Faktum är att ifall man ser till lag så är både Brasilien, Tyskland och Brasilien bättre. Och Italien. Och Argentina. Bland enbart klubblag borde Man United vara typ 25:a i världen, inte bäst alltså.

Bäst i ett historiskt perspektiv är väl Madrid men de hade varit chanslösa mot flera av de klassiska VM-guldlagen eftersom fotboll förr i världen var så pass individuellt. Då avgjordes matcherna av högst personliga prestationer med boll. Idag är världens bästa lag utan tvekan den elva som rör sig bäst utan boll och är mest tekniskt homogent. Så ifall nu typ Barcelona är världens bästa klubblag skulle de förmodligen spela skjortan av världens för närvarande bästa landslag, Frankrike. Ju mindre samtränade ett lag är desto större lyser enstaka stjärnor, som Luka Modric. Men han är ju ett tomtebloss jämfört med den makalösa himlakroppen Messi!

Så Ole får ursäkta – här är världens bästa lag 2018:
1. Barça
2. Madrid
3. PSG
4. Man City
5. Bayern
6. Liverpool
7. Frankrike
8. Brasilien
9. Juventus
10. Belgien.


About this entry