Vad är en junior?

I fotboll får unga spelare ofta vänta på debut och ”seniorinskolning”. Du tvingas lära dig teknik och taktisk innan du etablerar dig bland de elva bästa. Du måste ha en bra fysisk och det får du i princip först när du växt klart och kroppen håller för hårt muskelär träning. Ungdomsturneringar är kommersiellt outnyttjade och allmänt ointressanta. Är du bra och 22 år spelar du inte längre U-mästerskap (så vida du inte är svensk och tycker att ungdomsturneringar är det absolut viktigaste). Media och en fraktion av Förbundssverige påstår att det curlas alltför mycket med svenska fotbollspojkar.

Hockey är inte curling, hockey är annorlunda. Hockey är en sport där det egentligen är mycket viktigare med fysiken och ändå går hockeyvärlden och media ”all in” på vad som närmast är en VM-turneringar för barn. Här kör man för fullt från pojkålder och jag undrar ifall det är en speciell typ av pojkar, och flickor, som blir hockeyspelare? Oömma, övertränade, smärtstilleknaprande mentala giganter till ungdomar som anses färdiga för show när de är 17?

Traditionsenligt har jag inte heller den här gången följt JVM för pojkar men jag blir illa berörd av att läsa om det. Då tänker jag inte i första hand på den svenska mediehysterin men det verkar som det är helt OK att kalla de svenska pojkarnas insats för ”fiasko” – det begreppet används överallt. Kanadensaren som brände en straff mot Finland har utsatts för ”en hatstorm”. Samma Maxime tacklade för övrigt den finske stjärnan 17-årige Heinola så allvarligt att denne inte kan spela mer.

När en amerikan crosscheckar den ryske stjärnan blir det bara två minuter för att det tog i bröstet och inte i ansiktet.

Till råga på allt så firar de svensk pojkarna – varav flertalet är alltför unga för att köpa ut på Systemet – ”fiaskot” med att supa sig fulla och gå på nattklubb. Var det ledarna om langade?

Jag gläds dock åt att Finland är i final efter att ha lekt bort Schweiz. Och jag gladdes över dramatiken i kvarten mot Kanada då en kanadensare skulle avgöra i nästan tom bur i sudden. Den finske backen kastade sig för att täcka men den kanadensiska klubban gick av. Så okände Toni Ultonen kom på skridskor, spelade ut pucken och skrinnade sedan upp i anfallszon och avgjorde matchen fyra, fem sekunder senare.

De momenten var fantastisk idrott men det är mycket som är dåligt och rent av farligt med hockey. Varför görs det inga studier på hockeyspelares fysiska och mentala hälsa, speciellt de tonåringar som redan betraktas och behandlas som vuxna män?


About this entry