Feg eller en matchfixare i världsklass?

skärmavbild 2019-01-15 kl. 13.04.54

Bilder från Strive

Rubriken är retorisk – alla vet att det fuskas men inte omfattningen eller hur högt upp. Jag vet inte själv men reagerar när jag ser spelare utan anledning bete sig konstigt, onormalt. Instinktivt blinkar den röda knappen för ”FEL”. Som ett flertal gånger i VM, som i EM, CL och i allsvenskan. Ibland i EPL, överraskande ofta i Serie A och La Liga. Här är något onormalt som avgjorde en oerhört viktig match, det som eventuellt var Ryad Boudebouz oerhörda rädsla för bollen.

Trots tian på ryggen har han blott startat sex av 19 matcher för Betis den här säsongen. Ryad är fransman, spelar för Algeriet, var som 21-åring mittfältare på väg till Liverpool men lämnade först Montpellier för Real Betis sommaren 2017 för 100 miljoner.

29-åringen som har kontrakt ytterligare två och en halv säsong blir inbytt i mitten av andra, efter att Betis kvitterat. Så får Madrid en onödig frispark i 88:e – den kan rädda Madrid ur ett tillfälligt kaos efter att endast tagit en pinne på de senaste två ligamatcherna. Det är en väldigt, viktig frispark från 19 meter och muren består av sju hemmaspelare och två motståndare. De täcker hela målet. Före detta Betisspelaren Dani Ceballos, inte världens mest fruktade frisparksskytt, försöker skruva den runt muren, den mur vars yttre spelare råkar vara Ryad.

Låt oss utgå ifrån att Ryad efter tio år i franska högstaligan har stått i en mur tidigare, att han vet att han ska hålla sin plats och hoppa snett framåt.

Ryad står bredvid en Madridspelare, Han låter sig utan problem knuffas lite innåt muren av en madridspelare före skottet. Han knuffas inte tillbaka. Han gör inget för att markera sin plats. När väl Ceballos misslyckade låga frispark, som dessutom studsar ( vem slår en frispark med studs?), går mot bortre stolpen är inte Ryad där han borde vara. Som du ser ovan på en detalj ur Strives bild har han helt utan hjälp dels vänt sidan till så han gör sig så liten som möjligt, dels har han inte hoppat framåt, eller på stället utan bakom sin lagkamrat. I det hålet smiter den misslyckade frisparken helt surrealistiskt in.

Varför Ryad gör så här vet jag inte men jag tror inte enbart det är för att han verkar vara världens fegaste fotbollsspelare.


About this entry