Beskyddaravgifter: kommuner pressas på pengar för stora idrottsevent

Ur Politiken 30-12-18

Handbolls-VM för herrar är en storsuccé. Inte minst ekonomiskt. När danska handbollsförbundet, tillsammans med Tyskland, sökte värdskapet var det klart att Herning och Köpenhamn skulle arrangera matcherna på dansk mark.

Men det var det inte enligt flera danska chefer på kommun- och regionalnivå. De menar att handbollsförbundet försökte pressa pengar av dem. Några betalade och håller tyst, andra talar ut. Som chefen för Huvudstadsregionens utvecklingscenter. Mads Monrad Hansen säger till dagstidningens Politiken att han upplevde att förbundet i mötena ställde krav på pengar, annars skulle matcherna flyttas.

Det är pengar som enligt handbollsförbundets egna beslut inte är pengar som ska säkra ekonomin utan förbundet menar att kommunerna/medborgarna ska betala för att matcherna ska spelas i deras närhet. Och betalar man inte flyttas matcherna. Med andra ord en slags beskyddaravgift för eventet.

Danska handbollsförbundet har en budget för VM på cirka 110 miljoner SEK. Man räknar med en vinst på cirka 50 MSEK, alltså nästan 40 %. Enligt budget skulle Köpenhamn och Herninigs kommun, tillsammans med Region Huvudstaden stå för 35 av dessa 50 miljoner som utgör den budgeterade vinsten. Region Huvudstaden, företrädna av Mads Monrad Hansen vägrade vilket bara innebar att i slutändan betalde Köpenhamns kommun 25 procent mer och borgmästare Frank Jensen ser i Politiken (30/12-18) inga som helst problem med det.

Hur ser det ut i Sverige? Nu är de stora, publikdragande internationella eventen få. Hockey-VM? OS går knappt att jämföra med – där kommer medborgarna i Stockholms stad tvingas att gå in med miljarder i fall politikerna nu ändrar sig och vill vara arrangörsstad. Eller kan Göteborg ”bjuda över”? Troligast är det väl att ett ”dansk förbundsbeskydd” förekommer i svenska herrfotbollslandskamper och stora ekonomiska event som galor för golf och ridsport. Kanske är det här med beskyddaravgifter och ”fixade” arrangörsorter ett mycket större problem än vad vi vet?

Vad betalde du, genom din skatt, senast din kommun arrangerade ett stort sportevent?

Eftersom VM-matcherna spelas närmare Malmö än de yttre delarna av Köpenhamn – är det tänkbart att Malmö stad betalar pengar till Köpenhamns kommun som tvättar kronorna och sedan slussar pengarna vidare till danska handbollsförbundet vinst?


About this entry