Riggad VM-lottning

Troligtvis spelar Sverige och Danmark semifinaler på fredag i Tyskland. Först då får de båda skandinaviska länder möta kvalificerat motstånd. Med andra ord: jag kan inte förstå hur de andra länderna kunde acceptera lottningen.

Handbolls-VM för herrar består av 24 lag. Av dem är 12 mer eller mindre exotiska turistgrupper. Av de 12 länderna med seriös handbollskultur hamnade 8 i grupperna på tysk mark medan Sverige, Danmark, Norge och ett ålderstiget och i utförsbacken varande Ungern av en ren tillfällighet hamnade i de två grupper som spelas i Herning och i den del av Malmö vilken marknadsförs som ”Greater Copenhagen” och Royal Arena i Örestad och nås per tåg eller bil på 20 minuter.

Jag kräver inte millimeterrättvisa men den här tycker jag är uppenbart fusk Medan Sverige och Danmark glider genom sina gruppspelsmatcher kommer motståndarna i semifinalerna ha tvingats spela fem, sex jämna, tuffa matcher var. Fysiskt och psykiskt utmattade ställs de sedan mot skandinavisk motståndare som i princip lirat uppvärmningsmatcher på hemmaplan i två veckor. Det är inte rättvist!


About this entry