Hans liv i svart

En av världens bästa fotbollsdomare genom tiderna är död. Dansken Peter Mikkelsen avled i förrgår, blott 58 år gammal. På 1990-talet var han kanske världens bästa domare och utsågs även till decenniets bäste domare i världen: dock utan att få döma någon av de riktigt stora finalerna. I besvikelse över det politiska spelet vid dommartillsättningar i stora mästerskap lade han pipan på hyllan redan när han var 38 år.

Jag minns honom som en mycket klok och sympatisk domare som både kunde le och se förbannad ut och aldrig använde större gester än vad som behövdes. Men framförallt hade han en utmärkt spelförståelse som gjorde att han i princip aldrig hade fel eftersom han alltid stod nära bollen och såg händelserna från den bästa vinkeln. Vikten av rätt position kanske han fick med sig från sin egen spelarkarriär, som målvakt i Ballerup väst om Köpenhamn.

Peter Mikkelsen led sedan flera år tillbaka av cancer som gjorde att han de sista åren tvingades sista i rullstol. Hans självbiografi heter ”Mit livi sort”.


About this entry