MFF:s chans: två flugor i samma förlust?

Det är en sällsynt, ja nästan unikt att enbart det ena laget avgör en viktig tävlingsmatch – men så är faktiskt fallet i Europa Leaguemötet mellan Chelsea och Malmö FF i kväll. Chelsea har 2-1 med sig, är det bättre laget men det är samtidigt högst osäkert ifall Chelseas spelare verkligen vill vinna och gå vidare.

Förutsättningarna är att manager Sarri i Malmö till varje pris ville ha 3-0 med sig hem och vila spelare. Istället blev det 2-1, inga vilade spelare och Chelsea förlorade klart mot Man United hemma i FA-cupen i måndags (ena målet för övrigt en stor tabbe av Målvakts-Kepa).

Att Sarris jobb sitter löst är verkligen ett understatement. I fall Chelsea inte vinner ligacupfinalen på söndag mot Man City och inte tar poäng hemma mot Spurs i ligan om sex dagar får Sarri gå. Utan tvekan. Jag tror visserligen ingen i klubben vill ha honom kvar men frågan är när han ska gå, efter säsongen, efter Spursförlusten, efter cupfinalförlusten eller kanske redan efter förlusten mot Malmö FF?

Det är spelarna som bestämmer. Det är spelarna som röstar med fötterna och kan förlora mot Malmö och därigenom slippa den ledare de ändå inte har något förtroende för. Jag kan till och med tänka mig att spelarna förlorar 0-1, går vidare men ändå är garanterade en ny tränare på söndag. Men det är svårt att förlora 0-1, kan lika gärna bli 0-2 eller 1-1 och i det senare scenariot kanske Sarri trots allt får stanna över helgen. Vågar man riskera det, är det inte bättre att förlora 0-2 och slippa all skiten det vill säga både Sarri och B-turneringen: två flugor i samma förlust?

Det viktiga för klubben den här säsongen en titel och att komma minst fyra i ligan. Europa League är det minst attraktiva av alla tävlingar och rent kontraproduktiv med i bästa/värsta fall fem långa Europaresor som sabbar ligasatsningen. Kanske kan en avyttring av Sarri ge spelarna mer energi och få dem att lyfta sig det som behövs för att kunna hota motståndarna i de här kommande två inhemska matcherna?

En förändring kommer ske, frågan är endast när och hur? Vad är oddset på mörkblått myteri i kväll?


About this entry