Tyvärr förstår Lasse Lagerbäck ingenting…

Ska du dissa offentligt måste man det vara berättigat, och med auktoritet. När Lasse Lagerbäck ondgör sig över Juventus försvar på frisparkar som slås på ”första ytan” har han tyvärr ingen aning om vad han pratar om. Lika okunnig, men beskäftig, var Glenn Strömberg några matcher tidigare, alldeles speciellt i matchen West Ham-Liverpool. Ja hela Viasatstudion har ondgjort sig över hur dåligt världslagen försvarat ”första ytan”. ”Så här får det inte gå till på den här nivån”, mästrade Lasse grötmyndigt efter att Godin gjort mål i förra veckan.

Den här säsongen har det gått inflation i frisparkar längs långlinjen, ungefär mitt på motståndarnas planhalva. Det finns en förklaring. Chelsea, och framförallt Pedro, filmade till sig minst tio mot Man City i ligacupfinalen men nästan alla lag på en viss nivå försöker använda har det här vapnet. Nu ska jag förklara varför och hur man som Pep Guardiola enkelt desarmerar det. Kanske att läsa för Lasse (som jag i övrigt djupt beundrar) och Viasatstudions alla fotbollsexperter.

Motståndarna ställer upp sig på en ganska hög och rak linje strax utanför straffområdet. I denna kompakta rad ställer sig de anfallande spelarna. Försvararen närmast bollen har till uppgift att vara först in i den ”första ytan” när bollen lyras in med skruv. Varför Lasse och de andra går i taket är för att det är en motståndare som är först på bollen, och ofta gör mål. Det beror på att anfallarna har en spelare som springer från ”ovansidan”, rundar den förste försvaren och får bollen. Men varför är försvaren så långsam? Jo för att de anfallande laget har stället en kille alldeles bakom honom. När t ex Godin kommer löpande och är i jämhöjd med domaren så drar lagkamraten lätt i försvaren, som då automatiskt hamnar i rygg på Godin. Godin skymmer domarens sikt, draget/fasthållningen är liten men tillräcklig för att försvaren ska förlora ett steg eller två. Jag tror Mourinho var först med det här för flera år sedan men så lånade han också mycket och friskt från basketens sätt att utnyttja klungor och ”stackar”.

Jag har sett många sådana här mål i europeisk klubblagsfotboll under hösten, trots att jag inte tittar så mycket längre. Jag förmodar det är en fråga om att läsa spelet och rörelserna, att veta vad man ska leta efter. Det hade varit ett plus, tycker jag, ifall Viasat tagit in en uppdaterad expert på själva spelet (förutom Åslund som jag beundrar), och gärna en som förstår målvakter, istället för att som nu fylla tiden med visserligen intressanta spelarfakta och skvaller men med rätt dåliga och ibland fruktansvärt allmängiltiga analyser (Lex Kåmark).

Jo Peps motdrag. Han såg till att sin förste försvarare inte hade en medspelare i ryggen som skymde övergreppet. Det är därför man kan se en Chelseaspelare som är lite bortkommen vid varje sådan här frispark och inte vet vad han ska göra. Allra bäst hade varit om domarna fattade vad som händer…


About this entry